Očajan sam: Roditelji mi uzimaju sav novac od mirovine

PITANJE: P.K. (30) Korisnik sam invalidske mirovine i doplatka za pomoć i njegu druge osobe. Zbog teškog invaliditeta živim s roditeljima. Oni sve kupuju, odlučuju o mojim primanjima, imaju potpunu kontrolu nad mnom. Na koji način ja mogu tražiti da mi prepuste dio mojih primanja, kako bih povremeno ostvario svoju želju da izađem van, u grad, park...

...Krećem se u invalidskim kolicima i uvijek netko ide sa mnom, njihovo opravdanje je da meni ne treba novac, jer sve dobivam od njih. Želim malo samostalnosti. Hvala i nadam se dobrom savjetu.

ODGOVOR: Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju mirovine i druga primanja iz mirovinskog osiguranja isplaćuju se putem banke u RH  ili u inozemstvu, odnosno putem pošte na adresu korisnika Lea Puljčan, Pravna klinikau Republici Hrvatskoj. (čl. 88.st.1.) Korisnik invalidske mirovine u svrhu promjene načina isplate mirovine podnosi ZMO zahtjev za isplatu mirovine preko banke.

Što se tiče doplatka za pomoć i njegu, za sve korisnike preko CZSS isplata ide preko Fine pa pošta isplaćuje. Postoji mogućnost da se socijalnom radniku CZSS kojem korisnik pripada podnese zahtjev o isplati putem tekućeg računa, te je najbolje da se korisnik obrati svome socijalnom radniku i objasni razloge zbog kojih želi promijeniti način isplate kako bi ga socijalni radnik uputio na daljnje korake.

Lea Puljčan, Pravna klinika u Zagrebu