Susan Boyle: Kao osoba s autizmom jedino na sceni ne osjećam paniku i strah

Osobe koje pate od Aspergerovog sindroma imaju poteškoća u komunikaciji, interakciji s drugim ljudima i često osjećaju potrebu da budu sami, pa nije rijedak slučaj da ih društvo percipira kao čudake i ekscentrike

 

Susan Boyle, kojoj je natjecanje 'Britanija ima talent' (Britains Got Talent) donijelo svjetsku slavu, prošle je godine otkrila da boluje od Aspergerovog sindroma, jednog oblika autizma. Njen posljednji intervju donio je priču o tome kako zapravo izgleda život sa autizmom.

Prije nego je s ovom dijagnozom upoznala javnost, njezino ekscentrično ponašanje svi su, uključujući i medije, pripisivali oštećenju mozga, s obzirom da je Susan pri rođenju ostala bez kisika.

Osobe koje pate od ovog sindroma imaju poteškoća u komunikaciji, interakciji s drugim ljudima i često osjećaju potrebu da budu sami, pa nije rijedak slučaj da ih društvo percipira kao čudake i ekscentrike.
Koliko je teško živjeti s ovakvim poremećajem, a pritom biti svjetska zvijezda?
“Teško mi je govoriti o tome. Osjećam kao da su sve oči uprte u mene i kao da me svi promatraju drugačije. Ja želim na sebe gledati kao na osobu koja ima problem, ali problem koji mogu riješiti.”
Njezino raspoloženje često se mijenja, pa vrlo lako nakon smijeha pada u paniku sa željom da pobjegne iz prostorije u kojoj se nalazi.
“Osjećam paniku, strah. Ne želim biti tu. Onda se povučem u sebe. Ali se kasnije vratim. Uvijek se vratim.”

Zanimljivo je da Suzan nema taj problem kada je na sceni. Čini se da je glazba njezina najbolja terapija.
“Nikada mi se ne događa na sceni. A kada siđem... stalno. Na sceni se osjećam sigurno. Osjećam da me publika ne osuđuje. Na sceni sam prihvaćena."
Suzan uskoro kreće na turneju po Americi, gde će nastupiti u 21 gradu, a potom je očekuje i serija koncerata u Velikoj Britaniji.

Izvor: zena.blic / ukljuci.in

 

Povezane vijesti