Minja Vuksan Dobran: Imam multiplu sklerozu, a za liječenje sam zasadila marihuanu

"Čula sam za ulje kanabisa i odlučila sam probati i s tim, ali, s obzirom da doza košta 1000 eura i na naše materijalno stanje, nisam si to mogla priuštiti pa sam marihuanu sama zasadila", kaže Puljanka oboljela od multiple skleroze

 

Nakon što ju je Ministarstvo zdravlja obavijestilo da joj neće izdati odobrenje za sadnju male količine kanabisa za vlastito liječenje, Minja Vuksan Dobran, 41-godišnjakinja oboljela od multiple skleroze, odlučila se na prilično nekonvencionalan potez, piše Jutarnji.hr. U svojem vrtu u Šišanu, selu pored Pule, zasadila je devet stabljika indijske konoplje, a potom preko poznanika to dala do znanja policiji očekujući njihov posjet.

Cilj joj je, kako nam je ispričala, da na sudu dokaže da je marihuanu sadila za vlastito liječenje: novaca za kupovanje ulja kanabisa na crnom tržištu nema.

"Nadam se da će nam, nakon što sudu izložimo svoj slučaj, izdati dozvolu da sadimo marihuanu za vlastite, medicinske potrebe", kaže Minja Vuksan Dobran za Jutarnji.hr.

Liječenje kanabisom u Hrvatskoj nije legalno, kao što nije ni uzgoj te biljke, bez obzira o kojoj se svrsi radi. Međutim, posljednjih mjeseci sve je glasnija kampanja za legalizaciju lijekova na bazi kanabisa: liječnici potvrđuju da se veliki broj pacijenata, osobito onih koji se bore s karcinomom i multiplom sklerozom, liječi uljem kanabisa koje nabavljaju na crnom tržištu.

Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je da će ovih dana osnovati stručnu skupinu temeljem čijeg će se očitovanja odlučiti hoće li pojedinci moći nabavljati lijekove na bazi kanabisa ili čak uzgajati indijsku konoplju i kuhati vlastito ulje. Za sada, potvrđuju u Ministarstvu zdravlja, nije moguće pojedincu, poput Minje Vuksan Dobran, dati dozvolu za uzgoj.

Stoga se odlučila posaditi biljke na svoju ruku i o tome obavijestiti policiju. Početkom ljeta policajci su joj došli na vrata, počupali i zapljenili stabljike koje su dosegnule visinu od 50 centimetara, a s obzirom da je utvrđena koncentracija THC-a bila veća od 0,3 posto uslijedila je kaznena prijava i to protiv njezina supruga Alessandra Dobrana koji je biljke zalijevao i njegovao, budući da je Minja teško pokretna.

Prema obavijesti Općinskog državnog odvjetništva od 28. kolovoza ove godine, Alessandra se tereti za neovlaštenu proizvodnju tvari koje su proglašene drogom, za što mu prijeti kazna do pet godina zatvora: hrvatski Kazneni zakon ne radi razliku s obzirom na količinu uzgojenog kanabisa, svaki je uzgoj – zabranjen.

"Ja sam živ čovjek, gazda svoga tijela i ako lijeka za bolest od koje bolujem nema, ne može mi se nametnuti što ću raditi da si pomognem. Suprug je rekao da je spreman ići u zatvor da dokažemo da smo u pravu. Policija je prema njemu bila izuzetno korektna. Objasnili smo im zašto smo uopće to zasadail, imali su razumijevanja i čak mu nisu stavili niti lisice prilikom privođenja", rekla nam je Minja.

Minja je po struci konobarica, no, s obzirom na bolest, više ne može raditi. Njezin suprug, inače bivši branitelj, nedavno je dobio otkaz u tvrtki za dostavu plina nakon što je ozlijedio kralježnicu. U kući u Šišanu žive s dva sina: 16-godišnjim Raffaellom i 18-godišnjim Nikšom te Alessandrovom majkom, koja je također teško pokretna.

Žive od socijalne pomoći, a Minja osobito hvali sve institucije, od pulskog Centra za socijalnu skrb do Ministrstva branitelja, koji im pomažu koliko god mogu.

Prve simptome MS-a osjetila je prije 11 godina kada joj se oduzela desna strana te joj je magnetska rezonanca pokazala četiri lezije na jednoj strani mozga. Iskušala je različite alternativne metode liječenja koje su se, prema njezinim rječima, svodile na velike količine B kompleksa, unos C vitamina i sirove matične mliječi.

Kortikosteroidi su se samo u početku pokazali učinkoviti na suzbinjanju simptoma, ali zadnja kura je bila neuspješna.

"Čula sam za ulje kanabisa i odlučila sam probati i s tim, ali, s obzirom da doza košta 1000 eura, i na naše materijalno stanje, nisam si to mogla priuštiti. Savjetovali su mi čak i da kupim pola kg marihuane i da tako napravim ulje, ali ne znam kako bih to nabavila. Tada se iskristaliziralo da bi biljke mogla posaditi sama. Nazivala sam više puta Ministarstvo zdravlja, tražila sam savjete, ali sve se svodilo na to da je uzgoj marihuane nelegalan i da ne postoji nikakva mogućnost da itko za to izda dozvolu. Tada sam se odlučila za ovaj eksperiment u nadi da ću tu dozvolu ipak nekako dobiti", kaže Minja.

Navodi i da je nakon neuspjeha s proizvodnjom ulja pokušala i pušiti marihuanu što joj je privremeno pomoglo, ali joj se ne sviđaju drugi učinci.

"To mi mijenja percepciju, osjećam se smušeno, a kako imam dvoje djece i svekrvu o kojoj trebam brinuti, ne mogu si to priuštiti", kaže Minja koja napominje da smatra kako bi kod bolesti za koje ne postoji lijek svaka alternativna metoda koja može pomoći i olakšati trebala biti legalna, ako se netko na to svojevoljno odluči.

Izvor: Jutarnji.hr


 

 

Povezane vijesti