Poglavar velikog srca: Papa Franjo kreće u odlučnu borbu protiv stigmatizacije osoba s mentalnim teškoćama

Papa Franjo želi pomoći osobama s mentalnim teškoćama, autizmom i drugim razvojnim poremećajima da napokon izađu iz medijske i društvene izolacije

 

Prvi put u povijesti Vatikana jedan će se poglavar Katoličke crkve susresti s osobama s mentalnim teškoćama te s članovima njihovih obitelji. Papa Franjo, još otkako je zasjeo u stolicu Svetog Petra, pokazuje poseban sentiment prema osobama s invaliditetom.

Papin susret s osobama s različitim oblicima intelektualnog invaliditeta bit će upriličen na Međunarodnoj konferenciji o razvojnim poremećajima, koju organizira vatikansko pontifikalno vijeće za medicinsko osoblje. Očekuje se da će se na ovoj konferenciji pojaviti više od 650 stručnjaka iz oblasti medicine te osoba s invaliditetom iz 57 svjetskih zemalja.

Organizatori skupa kažu kako papa Franjo želi pomoći osobama s mentalnim teškoćama, autizmom i drugim razvojnim poremećajima da napokon izađu iz medijske i društvene izolacije. Te su osobe i stigmatizirane diljem svijeta, bez obzira na stupanj razvijenosti demokracije ili sustava zdravstvene zaštite pojedine države. Upravo će borba protiv stigmatizacije osoba s intelektualnim teškoćama biti ključna poruka susreta pape Franje s osobama s mentalnim teškoćama i članovima njihovih obitelji.

Teme na međunarodnom skupu kretat će se od znanstvenih istraživanja mentalnih poremećaja i primjene bihevioralne terapije, pa sve do pastoralne i teološke podrške osobama iz autističnog spektra.

M. Kristić

 

Povezane vijesti