Mirela Holy: Hitno donijeti zakon za legalizaciju marihuane u medicinske i industrijske svrhe

Prijedlogom zakona uspostavit će se regulacija načina uzgoja, prometa i prerade konoplje, koju će proizvoditi fizička ili pravna osoba za osobne potrebe, medicinske svrhe te industrijsku namjenu

 


Predsjednica ORaH-a i zastupnica u Hrvatskom saboru Mirela Holy uputila je u srijedu u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga kojima bi se omogućio uzgoj, prerada i korištenje konoplje u industrijske, medicinske i osobne svrhe, te liberalizacija prometa konopljom i njenim proizvodima.

Prijedog zakona upućen je u hitni postupak kako bi se omogućilo što žurnije rješavanje pitanja od državnog interesa, što je nužno radi zdravlja ljudi, kada se radi o uporabi konoplje u medicinske svrhe, te sprječavanja i otklanjanja većih poremećaja u gospodarstvu, u slučaju kada se radi o uporabi konoplje u industrijske svrhe, priopćeno je iz ORaH-a.

Prijedlogom zakona uspostavit će se regulacija načina uzgoja, prometa i prerade konoplje, koju će proizvoditi fizička ili pravna osoba za osobne potrebe, medicinske svrhe te industrijsku namjenu.

To bi se ostvarilo donošenjem Zakona o konoplji i osnivanjem Agencije za konoplju kao regulatornog tijela, čime će se utjecati na pozitivnu promjenu postojećeg stanja u kojem je onemogućeno korištenje svih potencijala konoplje.

OraH ocjenjuje da se zabrana uzgoja i prometa konopljom i proizvodima od konoplje u praksi pokazala potpuno neuspješnom jer je, s jedne strane, onemogućeno korištenje punih potencijala biljke u industriji, a s druge strane očit je porast uporabe indijske konoplje u osobne svrhe, kao i porast ilegalnog tržišta, što ukazuje da se represivnim mjerama ilegalno tržište indijske konoplje ne smanjuje.

Najviše od svega zabrinjava činjenica da se sve veći broj ljudi oboljelih od teških bolesti samo liječi indijskom konopljom. Te osobe prepuštene su na nemilost ilegalnog tržišta, gdje nemaju nikakav uvid u kvalitetu onoga što kupuju, dok su u isto vrijeme u sukobu sa zakonom, ističe se u priopćenju.

U javnom je interesu omogućiti cjeloviti uzgoj konoplje kao važne sirovine u industriji i za rješavanje niza problema u okolišu, te regulirati indijsku konoplju putem registriranih poslovnih subjekata, što bi je odvojilo od zlouporabe, odnosno crnog tržišta i korupcije. Također treba osigurati medicinsko korištenje indijske konoplje kao pomoćnog ili glavnog sredstva protiv bolova, za liječenje teških bolesti i opuštanje.

Promjene zakona omogućit će kontrolu nad tržištem i porezne prihode s jedne strane, dok će s druge strane građanima pružiti veću socijalnu i pravnu sigurnost, smatra ORaH.

Hina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Povezane vijesti