Grad Zagreb: Kako se boriti protiv pošasti alkoholizma među adolescentima

U Hrvatskoj je prosjek uživanja alkohola, naročito među adolescentima, iznad europskog, sa snažnom tendencijom rasta konzumacije

 

U kino dvorani zagrebačke I. gimnazije održana je debata “Mladi i konzumacija alkohola”, posvećena suzbijanju štetne uporabe alkohola u metropoli.

Debatu je organizirao Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom u sklopu šireg akcijskog plana suzbijanja štetne uporabe alkohola u Gradu Zagrebu za razdoblje 2013. – 2016. godine. Vrijeme se također podudara s razdobljem od 15. studenog do 15. prosinca koje se obilježava kao Mjesec borbe protiv ovisnosti.

U Hrvatskoj je prosjek uživanja alkohola, naročito među adolescentima, iznad europskog, sa snažnom tendencijom rasta konzumacije u cjelokupnom stanovništvu.

Većinu rasprave su moderirali su i provodili učenici gimnazije s povremenim sudjelovanjem profesora. Mogli su se čuti polarizirani stavovi vezani uz konzumaciju alkohola na javnim površinama, o tome koliko često i u kojim količinama je opravdano 'zaviriti u čašicu', a bilo je riječi i o objektivnoj štetnosti alkohola na organizam i psihu adolescenata.

Općenito, zagrebački srednjoškolci se doimaju vrlo informirani o temi, no u prosjeku ipak više naginju tolerantnijem i liberalnijem stavu kada je riječ o suzbijanju pošasti opijanja među tinejdžerskom populacijom.

I. Š.

 

 

Povezane vijesti