Dan zaštite od melanoma: Jeste li svjesni epidemije raka kože?

Tradicionalni projekt organiziraju dermatolozi iz cijele Europe s ciljem podizanja svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme prepoznali sumnjive promjene na koži. Klimatske promjene, kao i promjene u stilu života, utječu na sve češću pojavu različitih zloćudnih tumora kože, a osobito najzloćudnijeg među njima, malignog melanoma

Europski dan zaštite od melanoma (Euromelanoma Day), javno-preventivna akcija ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože, održat će se u ponedjeljak, 6. svibnja, diljem Hrvatske pod motom "Vidi i pobijedi!".
Tradicionalni javnozdravstveni projekt organiziraju dermatolozi iz cijele Europe s ciljem podizanja svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži.

Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u stilu života, utječu na sve češću pojavu različitih zloćudnih tumora kože, a osobito najzloćudnijeg među njima, malignog melanoma.

Rano otkrivanje omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja, kao i osvješćivanje šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama UV zraka na zdravlje, pravilnim načinima zaštite i važnosti samopregleda madeža.

Glavna aktivnost projekta je tzv. Dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama, u ponedjeljak, 6. svibnja, kada će zainteresiranim građanima diljem Hrvatske biti omogućen besplatan dermatološki pregled.

Rezultati pregleda pratit će se pomoću upitnika, koji je razvilo Europsko dermatovenerološko društvo a koji koriste i ostale europske države uključene u projekt. Upotreba jedinstvenog upitnika u svim državama omogućuje dobivanje kvalitetnih, mjerljivih i usporedivih rezultata, što je važno za dobivanje što realnijih statističkih podataka.

Kampanja educira zajednicu o važnosti redovitog pregledavanja kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi razvoja kada je mogućnost izlječenja gotovo stopostotna. Rak kože, u usporedbi s ostalim tumorima, može se uočiti na vrijeme, stoga je i ovogodišnji slogan "Vidi i pobijedi!" jer građani i sami mogu naučiti prepoznavati promjene na svojoj koži.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, a 132.000 oboli od melanoma od kojih godišnje umire 41.000 osoba. U svijetu, ovisno o zemljopisnim područjima, broj novooboljelih raste po stopi između 3 i 7 posto godišnje.

Po podacima Registra za rak Hrvatske, od 1988. do 2008. godine učestalost malignog melanoma povećala se za 149 posto za muškarce i 130 posto za žene, a smrtnost od melanoma za 50 posto.

Zadnji podaci iz 2010. govore da u Hrvatskoj od melanoma oboli 13,8 muškarca i 11,4 žena na 100.000 ljudi. Te je godine kod nas dijagnosticirano 555 novooboljelih od melanoma.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože. Osobit rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja.

U osobito rizičnu skupinu ulaze osobe izrazito svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože, osobe na imunosupresivnoj terapiji, te osobe koje imaju veliki broj madeža ili sindrom displastičnih madeža.

U Hrvatskoj se melanom još uvijek otkriva najčešće u uznapredovanoj fazi kada su izgledi za izlječenje manji, pa je poticanje edukacije o toj bolesti u općoj populaciji od iznimnog značenja.

Euromelanoma Day i ove godine u Hrvatskoj organiziraju Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravlja.

Hina