Crno vino: Najbolji lijek za stres

Brojne ranije studije su identificirale resveratrol prisutan u crnom vinu kao važan čimbenik povezan sa smanjenjem rizika za niz bolesti koje prate starenje, a posebno bolesti kardiovaskularnog sustava

 

Sve je počelo 1990. godine kada je američki novinar Edward Dolnick prvi puta javno objavio ideje prof. dr. Jacquesa Richarda o mediteranskoj prehrani koja štiti zdravlje.

Pisao je i o važnoj ulozi crnog vina koje se u mediteranskim zemljama, posebno u Francuskoj, tradicionalno konzumira uz ručak.

Nakon toga su mnogi znanstvenici počeli istraživati mediteransku prehranu te sastojke namirnica koji bi objasnili ovaj fenomen.

I tada je otkriven resveratrol, tvar iz crnog vina, koji štiti grožđe od plijesni.

Resveratrol se ubraja u jake antioksidanse, a ima cijeli niz blagotvornih učinaka na zdravlje: sprečava kljenut srčanog mišića, usporava grušanje krvi, sprečava tvorbu nakupina na mozgu i krvnim žilama. Blagotvoran je kod upalnih bolesti crijeva i dijabetesa.

Brojne ranije studije su identificirale resveratrol prisutan u crnom vinu kao važan čimbenik povezan sa smanjenjem rizika za niz bolesti koje prate starenje, a posebno bolesti kardiovaskularnog sustava.

Novi nalazi znanstvenika iz The Scripps Research Institute pokazuju kako resveratrol svojim djelovanjem na enzim po imenu TyrRS dovodi do aktivacije gena PARP-1.

PARP-1 je poznat po ulozi tijekom reakcije stanica na stres i potrebnim "popravcima" DNK.

Aktivacija ovog gena rezultira aktivacijom i drugih zaštitnih gena, uključujući FOXO3A i SIRT6 koji su povezani s dugovječnošću, te p53, poznatog po djelovanju protiv tumora.

U novim eksperimentima su korišteni laboratorijski miševi koji su primili injekcije resveratrola.

Nažalost većina hrvatskih građana ima problema sa stresom, stoga konzumacija jedne čašice crnog vina dnevno može biti korisna. Pogotovo u ove blagdanske dane kada uživamo u specijalitetima sa stola, tvari koje sadrži crno vino će nam pomoći brže probaviti hranu.

M. Damjanović

 

 

Povezane vijesti