Djevojka mog prijatelja s invaliditetom flertuje s drugim muškarcima

PITANJE: S. O. (27) Poštovani, pomozite! Nalazim se u velikoj moralnoj dilemi. Moj najbolji prijatelj ima invaliditet a već je tri godine u vezi sa "zdravom" djevojkom. Znam koliko mu ona znači i da bi bio izgubljen bez nje.

Nedavno sam sasvim slučajno bio u kafiću u koji nikada ne zalazim i vidio djevojku svog najboljeg prijatelja u zagrljaju s drugim. Da ne budem bezobrazan, bilo je to užasno za gledati, i gosti u kafiću nisu skidali pogled s njih koliko su strastveno razmjenjivali nježnosti.

Odlučio sam to reći svome prijatelju jer ga volim kao brata i ne želim da bude u vezi s takvom nemoralnom djevojkom. Kako da mu to kažem? Jer znam kad mu ispričam za njezin flert sa strane slomit ću mu srce. A ne želim da moj prijatelj pati!

ODGOVOR: Poštovani mladiću, radi se o višegodišnjoj ljubavnoj vezi Vašega dobroga prijatelja s djevojkom koja mu puno znači. Kada ste je na svoje oči vidjeli u zagrljaju drugoga čovjeka niste mogli ostati ravnodušni. Volite svoga prijatelja i željeli biste ga upozoriti i zaštititi.

Ovo je u svakom slučaju osjetljivo područje i nije lako donijeti odluku.

Moralna je dvojba: reći ili ne reći, i kako to učiniti najbezbolnije? Mišljenja su podijeljena. Neki misle da ne treba ništa govoriti (kako ne bismo na kraju možda mi ispali krivi zbog miješanja u njihov odnos), a drugi opet govore da najboljem prijatelju svakako treba reći da ga partnerica vara (ako smo u to sigurni).

Otkrivanje istine može biti dvosjekli mač i nakon toga ponekad uistinu završavaju prijateljstva. Drugi će reći da je prešućivanje istine dobromu prijatelju o njegovoj partnerici u stvari izdaja prijateljstva.

Zagovornici "šutnje“ kao i "govora“ navode iste razloge: strah od gubitka prijatelja.

Mislim da je potrebno dobro odvagnuti i procijeniti situaciju s obzirom na konkretnu osobu i ono koliko ju poznajemo. Ljudi obično prosuđuju događaje prema svojim stavovima. Na primjer: ako bih ja volio saznati pravu istinu o nečemu što me se tiče, mislim da i moj prijatelj to isto očekuje od mene. No, može ali i ne mora biti tako.

Iz ovoga što ste napisali, čini se da ste već donijeli odluku: reći. S obzirom da unaprijed znadete kako će ga to pogoditi ("slomiti mu srce“), prije nego mu išta kažete, povedite razgovor o temi prijevare u vezama. Saznajte kako reagira i razmišlja, npr. što bi on učinio kada bi se njegovom prijatelju (Vama) dogodilo takvo što. Možda bi ga to potaknulo na razmišljanje o svojoj djevojci i njihovu odnosu . Ne treba isključiti ni mogućnost da je u međuvremenu već i sam nešto naslutio ili osjetio, možda se nešto promijenilo između njih dvoje (o čemu nije imao snage razgovarati s Vama).

Cilj je navesti prijatelja da sam dođe do određenih zaključaka i spoznaja.

Jedna od mogućnosti je i razgovarati s tom djevojkom. Reći joj koliko Vas boli to što iza leđa čini Vašemu prijatelju, kojemu je "sve na svijetu“.

Dragi S., koliko god to htjeli, teško ćete prijatelja sačuvati od patnje. Bilo da jednoga dana sazna sam ili mu Vi to kažete, morat će se suočiti s činjenicom da nije jedini. Ono što možete jest na neki način pripremiti mladića za taj trenutak. I to pažljivo, taktično, s mjerom.

Ako dođe do njihova rastanka i prekida veze, budite mu blizu, po potrebi „rame za plakanje“, s puno prijateljskog suosjećanja i strpljivosti.

Bol i patnja su sastavni dio života, pa je teško sebe ili drugu osobu zaštititi i sačuvati od takvih osjećaja i stanja.

Tko ne proba i ne osjeti ljubavnu bol teško će moći doživjeti istinsku radost ljubavnoga zajedništva. Zato se uvijek isplati poduzimati rizik ljubavi.

U našim životima je puno tuge i boli, ali je velika stvar ako ih ne moramo proživljavati sami.

Kada se nekom našem dragom prijatelju slomi srce zbog ljubavi, uvijek možemo posegnuti za riječima Henri Nouwena (zovu ga liječnikom slomljenih srdaca):

"Ne mogu odnijeti tvoju bol, ne mogu riješiti tvoje probleme, ali mogu ti obećati da te ne ću ostaviti samoga i da ću biti uz tebe koliko god budem mogao.“

Budući da Vi ipak najbolje poznajete svoga prijatelja, procijenite sami što učiniti, kako postupiti. Sretno!

Marijanka Globan, Zadruga 'Martinov plašt'

 

Povezane vijesti