Otkako mi je dijagnosticirana bolest povukla sam se iz svijeta, muče me strahovi i napadaji panike

PITANJE: L. O. (23) Ne znam kome bih se obratila sa svojim problemom, koji mi ozbiljno narušava kvalitetu života. Imam 23 godine i prije otprilike dvije godine dijagnosticirana mi je manja srčana mana, prolaps mitralnog zaliska.

 

Od tada se moj život potpuno promijenio. Po prirodi sam jako osjećajna osoba, povučena i osjetljiva. Od trenutka dijagnoze javili su se mnogi drugi popratni problemi, strahovi i napadi panike. Ne uspijevam se uspješno nositi s time i muči me to što ne mogu naučiti živjeti sa svojim problemom. Redovito idem na kontrole kod kardiologa, svaki put mi kaže da je sve u redu i da nemam razloga za brigu. Ali, ja to jednostavno ne mogu prihvatiti, čim osjetim i najmanju bol pomislim na najgore. Posebno navečer, prije sna, počnem razmišljati o tome, i naravno moja psiha tako snažno djeluje da mi počinje ubrzano lupanje srca, osjećam bol u prsima i strah od posljedica.

Zahvalna sam na podršci roditelja i prijatelja. Svi mi objašnjavaju da ne smijem toliko razmišljati i pokušam potisnuti paniku koja me hvata. Imam posao na kojem, srećom, nema stresa, ali psiha je čudna stvar. Postoji li neki način da prihvatim stanje kakvo jest i naučiti živjeti s tim?

ODGOVOR: Misao, psiha i emocije integralni su dio ljudskoga bića i ne mogu se odvojiti od njegovog tjelesnog dijela, jer one predstavljaju skup određenih informacija, koje imaju sasvim određene biokemijske aktivnosti u organizmu. Svaka promjena psihičkog i emocionalnog stanja čovjeka utječe na vrlo složen mehanizam djelovanja hormona i gena uspostavljanjem određene dinamičke ravnoteže u tijelu radi prilagodbe novoj situaciji.

Na gotovo sve bolesti utječe psiha, u većoj ili manjoj mjeri. Dokazano je da kvaliteta misli utječe na fizičko stanje i da mračne i negativne misli mogu pogoršati postojeće simptome, a i uzrokovati neke nove. Trebali biste najprije preispitati koji događaji su doveli do toga da je vaše tijelo odgovorilo oboljenjem srca. Moguće je da se nešto dogodilo mnogo ranije, neka trauma koju ste zaboravili. Kod vas pretjerana briga i razmišljanje o zdravlju ima negativne posljedice i sami sebi pogoršavate stanje. Kada počnete razmišljati da će vas srce zaboljeti i ono vas zaista zaboli, onda se strah povećava. Zatim se simptomi povećavaju i to je začarani krug.

Probajte autosugestijom popraviti stvari. Recite sebi da vam nije ništa, doktor vam je rekao da je sve u redu i nema razloga za strah. Ako se neki simptom i pojavi, probajte ga ignorirate, vidjet ćete hoće li prestati. Ako je bol i dalje prisutna to je znak da u organizmu nešto ne funkcionira i potrebno je pronaći i eliminirati razlog. Negativni osjećaji koje proživljavate predstavljaju ono što bismo željeli izbjeći. Oni priječe i ometaju naš razvoj i sreću. Negativni osjećaji sadrže određen stupanj patnje koja im je prirođena, no mi često umnožavamo i produžavamo tu patnju upravo svojim pružanjem otpora. Naučivši kako prihvatiti neko iskustvo i sebe postajemo cjelina te potičemo snagu za preobrazbu i prihvaćanjem svog stanja.

Za naše mentalno zdravlje jako je važno što gledamo i slušamo na televiziji i radiju, što čitamo i naravno tko su ljudi s kojima provodimo vrijeme. Osjećate li da se sami ne možete nositi sa strahom i stanje se pogoršava, obratite se psihoterapeutu za pomoć.

Budite zdravi i mislite pozitivno.

In Portal

 

Povezane vijesti