Zašto neke osobe s paraplegijom imaju problem s osobnom higijenom?

PITANJE: L. O. (29) Poštovani, javljam vam se s problemom koji mi se vraća svako malo. Paraplegičar sam i živim sam.

Priznajem, mnogo puta sam nemaran i ne održavam higijenu redovito. Događa se da sam preumoran i ne tuširam se baš često, pa mi se pojave gljivice na nogama. U nekoliko navrata pojavio mi se i osip na prigibima nogu, ruku, tamo gdje se više znojim. Nemam novaca za sve te skupe kreme i svašta što se nudi. Mislio sam da samo žene imaju takve probleme. Možete mi preporučiti neka prirodna sredstva za smirivanje tih gljivica?

ODGOVOR: Medicina je malo skeptična po pitanju liječenja glivičnih infekcija prirodnim lijekovima, ali ne poriče njihovu učinkovitost. Po mišljenju liječnika, eliminirati gljivičnu infekciju moguće je samo kombinacijom prirodnih i farmakoloških načina liječenja. Stoga posavjetujte se s liječnikom, koji će procijeniti tijek bolesti i prepisati kompleksni tretman. Nekada je vladalo mišljene da se gljivične infekcije najčešće pojavljuju kod žena, no danas je poznato da se ovakva vrsta upale javlja kod oba spola i u svim životnim periodima. Istina da kod žena problem s gljivicama postaje složeniji, jer ovi mikroorganizmi vole vlažno i tamno okruženje.

Gljivična infekcija najčešće zahvaća spolne organe, usnu šupljinu, pojas ispod nabora kože i nokte. Najčešći simptomi gljivične infekcije su crvenilo, osip, svrbež, peckanje, oteklina, neugodan miris. Nokat zahvaćen gljivicama na početku infekcije dobiva žućkastu boju koja u poodmaklom stadiju bolesti može preći u zelenu ili čak potpuno crnu boju. Nokat može vidno zadebljati i početi se odvajati od prsta, a ne liječenje gljivice može uništiti nokat.

Nastanak gljivičnih infekcija uzrokuje pad imuniteta, nedostatak pojedinih minerala u organizmu, dugotrajna uporaba antibiotika, pretjerano lučenje znojnih žlijezda, neadekvatna osobna higijena, česta upotreba prljavih čarapa i obuće.

U borbi protiv gljivica neophodni su strpljenje i upornost, jer je sasvim uobičajena pojava da se i nakon temeljitog liječenja poslije kratkog vremena mogu ponovo vratiti i to sa još ozbiljnijom kliničkom slikom.

Neki prirodni lijekovi mogu izravno djelovati kao sredstvo za uništavanje gljivica, a drugi mogu pomoći da se infekcija ponovno ne vrati. Češnjak - je najopasniji prirodni neprijatelj gljivica. Usitnjen primjenjuje se izravno na područje zahvačeno gljivicama i obično vrlo brzo donosi olakšanje. Da bi se postiglo potpuno izlječenje potrebno je koristiti ga kontinuirano tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Jogurt u sebi sadrži takozvane "dobre bakterije" koje su vrlo korisne u borbi protiv gljivica. On se sasvim slobodno može koristiti za tretiranje kože i sluzokože, izvana i iznutra. Može se jednostavno utrljati na vidljiva i lako dostupna oboljela mjesta ili njime namočiti tampon ako je potrebno primijeniti ga iznutra. Ne ostavljajte ga da djeluje tijekom dužeg vremena, jer tada ima tendenciju izazvati suprotan efekt. Najbolje je da se potpuno ispere nakon nekoliko minuta te postupak ponoviti nekoliko puta tijekom dana. Jabučni ocat - upotrebljava se za suzbijanje raznih bolesti kože i sluznice, a primjenjuje se izvana i iznutra. Njega se preporučuje razblažiti s vodom prije primjene. Ova terapija može biti naročito djelotvorna ako se kombinira uz terapiju s bijelim lukom. Ulje divljeg origana - dokazan je antiseptik i vrlo učinkovito sredstvo za suzbijanje različitih vrsta infekcija. Posebno dobre rezultate daje kada je u pitanju liječenje gljivica na noktima. Vrlo je jako i obavezno se pri doziranju pridržavajte uputa proizvođača. Orahovo ulje – postiže dobre rezultate pri liječenju gljivica na tjemenu glave, što može izazvati opadanje kose iz trajno oštećenje korijena kose. Aloe vera - biljka poznata je po tome da umiruje kožu i daje dobre rezultate u liječenju gotovo svih parazitskih bolesti, među kojima spadaju i gljivična oboljenja.

Tijekom i nakon liječenja gljivica pijte što veće količine jogurta i vode koja je odličan čistac organizma te neophodna u sprječavanju povratka gljivica nakon liječenja. Obavezno izbjegavajte šećer koji je omiljena hrana za gljivice. Održavajte higijenu tijela na visokoj razini uz uporabu blagih sredstava za osobnu higijenu. Izbjegavajte sintetičku odjeću, pogotovo onu koja ide izravno na kože i nosite pamučno donje rublje.

In Portal

 

Povezane vijesti