Podrška susjedima: Potpišite peticiju za prava osoba s invaliditetom u Federaciji BiH

OSI udruge izražavaju nadu da će s lokalnim vlastima, partnerskim odnosom, uspjeti poboljšati položaj osoba s invaliditetom

 

U više gradova u Federaciji BiH 7. i 9. travnja bit će održano ulično potpisivanje peticije čiji je cilj prikupiti što veći broj potpisa građana, koji na ovaj način mogu podržati osobe s invaliditetom kako bi se izjednačila njihova prava i mogućnosti.

Kampanja prikupljanja potpisa počela je i putem interneta, na linku Onlinepeticija.com (ključne riječi: Peticija za podršku osobama s invaliditetom), a za kratko vrijeme peticiju je potpisalo više od 800 građana. 

Link online peticije: www.onlinepeticija.com/peticija_za_podrku_osobama_s_invaliditetom.

Što osobe s invaliditetom traže peticijom?

Osobe s invaliditetom u Federaciji BiH traže da se poštuju četiri osnovna prava: pravo na inkluzivno obrazovanje; pravo na zapošljavanje; uklanjanje svih barijera koje onemogućavaju ili otežavaju uključivanje osoba s invaliditetom u društvene procese; pravo na socijalnu sigurnost i dostojanstven život u lokalnoj zajednici.

Osobe s invaliditetom izražavaju nadu da će akcijske planove za implementaciju Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom usvojiti sve nadležne institucije vlasti na lokalnim razinama u Federaciji BiH, kao vlastite smjernice za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom.

Također, udruge izražavaju nadu da će s lokalnim vlastima, partnerskim odnosom, uspjeti poboljšati položaj osoba s invaliditetom.

Peticija će tijekom ove godine biti dostavljena lokalnim, kantonalnim/županijskim Vladama u Federaciji BiH i općinskim vlastima koje do sada nisu usvojile akcijske planove za implementaciju Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Kampanju podržava Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH i Koalicija udruga osoba s invaliditetom iz Federacije BiH. 

In Portal

 

Povezane vijesti