Mladić s mišićnom distrofijom postao ovisan o marihuani "jer mu ona ublažava bolove"

PITANJE: L. P. (38) Poštovani, na In Portalu redovito čitam Kutak za stručnjake pa me interesira možete li i meni pomoći.

 

Imam prijatelja s mišićnom distrofijom koji svima nama može biti uzor u svemu, samo ne u jednoj stvari. Naime, on svakodnevno puši marihuanu i uz to ponekad popije pivo, a pravda se da mu to ublažava bolove. Ja mislim da je on postao ovisan o marihuani jer je nepodnošljiv za druženje kad nije "napušen", nervozan je i ljut.

Mene to strašno pogađa jer je on zaista dobar čovjek, ali se bojim da bi ta marihuana mogla prekinuti naše prijateljstvo. Što da radim? Trebam li njegov slučaj prijaviti nekome (socijali, liječniku...) ili da pustim da sve "voda nosi"?

ODGOVOR: Poštovani, Vaša zabrinutost za prijatelja i Vaše prijateljstvo potpuno je opravdana i razumljiva. Vjerujem kako ste Vi među prvima mogli primijetiti promjene koje se kod Vašeg prijatelja događaju, jer, tko će bolje poznati neku osobu od prijatelja?

U zadnje vrijeme, vrlo je aktualna tema legalizacije marihuane u medicinske svrhe, što se očekuje da će u Hrvatskoj biti provedeno najkasnije do kraja godine.
Posebno se naglašava kako je marihuana djelotvorna kod bolesti i stanja koja prati intenzivna bol, pa tako i kod multiple skleroze.

Zbog toga, možda su mnogi koji pate od konstantne boli, bili potaknuti i ohrabreni za njezino uzimanje, tj. eksperimentiranje i prije njezine legalizacije. U takvoj situaciji veoma je važno pitanje doziranja. Tko određuje koju količinu i koliko često marihuanu uzimati?
(Legalizacijom bi se, između ostalog, trebao riješiti upravo problem doziranja, kao i njezine kontrolirane kvalitete).
Ovako, postoji bojazan da upotreba vrlo brzo može postati zloupotrebom, čija posljedica može biti upravo razvijanje ovisnosti (nitko ne spori da je marihuana droga).

Uz analgetsko djelovanje, poznato je da marihuana na svoje konzumente djeluje tako da im podiže raspoloženje i smanjuje napetosti.

Vjerojatno je i Vaš prijatelj vrlo brzo otkrio to njezino svojstvo i možda, čak najviše o njemu i postao ovisan. Ukoliko se Vaš prijatelj prije njezinog konzumiranja teško nosio upravo s takvim stanjima za koja nije imao adekvatna rješenja, te su se ona akumulirala, stvarajući sve veći pritisak, tada marihuana dolazi kao olakšanje i spas.
Ona, naravno, ne rješava problem u njegovoj srži, nego ga „prekriva“.
Njezino djelovanje je vremenski ograničeno. Tako, kad njezin utjecaj popusti, prijatelj je opet suočen s istom boli i istim problemima koje je i do tada imao, a potreba za novim konzumiranjem, koja se mora zadovoljiti, postaje njegov najvažniji problem.

S druge strane, lijek koji uspješno liječi mišićnu distrofiju, ne postoji, ali uz redovitu primjenu fizikalne terapije, te raznih tretmana koji se baziraju na vitaminima, poboljšava se snaga mišića, bolna stanja se smanjuju, a napredak bolesti usporava.

Dakle, za Vašeg prijatelja, marihuana nije i ne smije biti jedina opcija.

U pismu niste naveli, jeste li svoje sumnje (da očito ima problem) svojem prijatelju iskazali ili prelazite preko njegovih „ispada“?

To bi trebao biti prvi korak, koji bi trebao služiti najprije tome da se prestanete igrati „ skrivača“.
Najčešća reakcija ovisnika na razotkrivanje njegovog stanja je negacija da ima problem. Kod ovisnika je veoma prisutno zavaravanje i pogrešno vjerovanje da svoju ovisnost može držati pod kontrolom.

Ipak, prijaviti prijatelja liječniku ili socijalnoj službi nije pravo rješenje, jer najprije on sam mora spoznati i priznati da ima problem i biti voljan za njega potražiti rješenje.

Vi nemojte pustiti da sve „voda nosi“. Naročito nemojte prijatelja napuštati, jer Vas treba, ma koliko se činilo da nije tako. Nemojte misliti kako on ne želi ništa poduzeti i zbog toga se ljutiti na njega. Kod ovisnosti je riječ o tome da osoba, koristeći samo svoje snage, ne može iz nje izaći.

Zato će prijatelju stručna pomoć zasigurno biti potrebna, ne samo zbog problema ovisnosti, nego i zbog podrške i učenja kako izaći na kraj s napetošću, bezvoljnošću, depresijom i drugim neugodnim stanjima, zbog kojih posiže za lažnom pomoći i utjehom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vesna Hari, Zadruga 'Martinov plašt'

 

Povezane vijesti