Doktor iznenadio trudnicu s oštećenjem vida

Tatjana je slijepa majka koja jedva čeka da u naručju drži svog sina. Nažalost, za razliku od većine majki, Tatjana ne može vidjeti na ultrazvuku kako se njena beba razvija unutar njenog trbuha

Nažalost, često je odnos između doktora i pacijenata s invaliditetom opterećen uobičajenim predrasudama, stereotipima i nepostojanjem volje doktora da razmišlja o potrebama, osjećanjima i željama svog pacijenta.

Osobe s invaliditetom su za doktore „neizlječivi slučajevi“ kojima oni mogu pomoći samo u nekim situacijama na način da im pripomognu u očuvanju zdravstvenog stanja.

Međutim, ima i onih doktora koji razmišljaju o svojim pacijentima s invaliditetom i čine da potpuno nepristupačne procedure i dokumenti postanu pristupačni, a nepremostive barijere budu lako premostive.

Tako je Tatjana, tridesetogodišnja žena s oštećenjem vida u dvadesetom tjednu trudnoće zahvaljujući svom doktoru mogla doživjeti nešto za što je vjerovatno i ona sama mislila da je nemoguće.  Kao i svaka majka, Tatjana jedva čeka da vidi svoju bebu, da dodirne njegovu kožu, osjeti njegov miris, ali ona za razliku od drugih majki ne može vidjeti svoje dijete prije nego što se rodi na ultrazvučnoj snimci.

Kada je otišla na ultrazvuk sa svojim doktorom je razgovarala o tome kako zamišlja svoju bebu. Doktor joj je opisivao lice njene bebe, njegove sklopljene oči, mali nos koji liči na njen, mala usta i uši. Dok su oni razgovarali, na mobilnom 3D printeru se na keramičkoj podlozi izrađivao reljef.  Par trenutaka kasnije, doktor ju je upitao: „Kada bi ga dodirnula da li bi izgledao onako kako ga zamišljaš?“. Tatjana je potvrdno odgovorila, a zatim joj je doktor pružio nešto omotano platnom.

Čudeći se otvarala je ono što joj je doktor uručio, a onda je uslijedilo pravo iznenađenje!

Pod prstima je na keramičkoj podlozi osjetila ultrazvučni snimak svoje bebe, a na vrhu ploče je na brajevom pismu pisalo „Ja sam tvoj sin“. Bila je presretna što je doživjela ono što i druge majke mogu – upoznala je svog sina i prije nego što se rodio. Doktor je razumio osjećanja i Tatjaninu ljubav prema svojoj bebi i u njoj vidio majku željnu da upozna svoje dijete pa je učinio da jedan papir koji njoj ne može otkriti ni obrise njene bebe postane živopisna slika bića kojeg nosi u sebi.

U nastavku pogledajte cijeli video. 

https://www.youtube.com/watch?v=KD0AC43fc_4

Tekst: Marijana Škrnjug Matijević