Tajne Griča: Noćne ture Gornjim gradom s likovima Marije Jurić Zagorke

U projektu sudjeluje više od 30 izvođača, od glumaca i vitezova, do glazbenika i konjanika – svi oni dijelom su uigrane predstave čiju režiju potpisuje Anja Maksić Japundžić

 

Šestu godinu zaredom, na zagrebačkom Gornjem gradu održava se happening 'Tajne Griča', interaktivna, dvojezična, kazališna noćna tura koja je postala nezaobilazno događanje za turiste i posjetitelje Zagreba. Svakoga petka na hrvatskom i subote na engleskom, Tajne Griča čitavog će ljeta predstavljati bogatu hrvatsku i zagrebačku povijest na poseban i drukčiji način.

Prva ovogodišnja tura, ujedno i jubilarna 200. izvedba, održat će se u petak, 29. svibnja, a u subotu, 30. svibnja, održat će se i prva tura na engleskom jeziku. Stare zagrebačke tajne, skrivene romanse i zakulisne igre – sve je to dio ovoga nagrađivanoga projekta koji je spoj turističkog razgleda i zabavne kazališne predstave.

Posjetitelje na uglu Mesničke ulice i Ilice, kod spomenika Andriji Kačiću Miošiću dočekuje mističan 'čovjek u crnom ogrtaču', a potom s fenjerima kreću u turističku avanturu.

Dok svakodnevne turističke ture vode turistički vodiči, ovdje je ta uloga dodijeljena liku Marije Jurić Zagorke, čijim su romanima, uz gradske legende, i inspirirane scene koje se događaju i u kojima sudjeluju i posjetitelji dok ih Zagorka vodi Gričem.

U projektu sudjeluje više od 30 izvođača, od glumaca i vitezova, do glazbenika i konjanika – svi oni dijelom su uigrane predstave čiju režiju potpisuje Anja Maksić Japundžić. Uz lik Zagorke, koji u alternacijama tumače Dunja Fajdić, Amanda Prenkaj i Bernanda Filipović, tu su i ostali likovi značajni za našu baštinu – Petrica Kerempuh kojeg tumače Igor Baksa i Karlo Kučanda, Matija Gubec kojeg igraju Vedran Komerički i Jadran Grubišić, Kontesa Nera koju tumače Nataša Kopeč i Petra Kurtela i ostali.

Projekt organizira Katapult promocija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, a iz organizacije ističu: "Više od devet tisuća oduševljenih posjetitelja u dosadašnjim sezonama te brojni komentari koje projekt dobiva, osobito na društvenim mrežama poput TripAdvisora, bili su nam poticaj da i ove godine organiziramo Tajne Griča – ovoga puta još zanimljivije i zabavnije".

Više informacija o projektu Tajne Griča na: www.tajnegrica.hr i www.facebook.com/tajne.grica.

In Portal