Djevojka s invaliditetom koja zbog privlačnog izgleda žrtvuje zdravlje

PITANJE: S. D. (30) Poštovani, imam 30 godina i u posljednje vrijeme najčešće nosim visoke pete. Priznajem, ponekad je to katastrofalno za moja leđa, listove, stopala. No, ipak opravdavam samu sebe.

 

Možda sam i postala opsjednuta izgledom, a osjećam se neprivlačno u balerinkama. Visoke pete čine me višom i privlačnijom, a to želim postići. Bez sluha sam ostala u 14-oj godini i to me užasno frusriralo, a visoke pete na neki su mi način vratile samopouzdanje. Može li ova moja opsesija imati trajne posljedice? Kako izgledaju idealne cipele? Hvala na odgovoru.

ODGOVOR: Visoke potpetice su pogubne ne samo za noge već i za kralježnicu, a najnovija istraživanja pokazuju da su odgovorne i za slabljenje mentalnih funkcija. Dolazi do sužavanja krvnih žila i pritiska na živce mozga, što može uzrokovati veoma jaku glavobolju. Liječnici upozoravaju da 80 posto žena ima problematična stopala, što je posljedica nošenja neprikladnih cipela, a visoke potpetice navode kao glavnog krivca. Stručnjaci za stopala ukazuju na peterostruko povećanje broja slučajeva deformacije zglobova palca na stopalu, što je posljedica nošenja veoma visokih peta koje savijaju nogu u vrlo neprirodan kut.

Iako su svjesne opasnosti i svakodnevno trpe bolove, mnoge žene se jednostavno ne žele odreći cipela s visokom štiklom jer su uvjerene da im dodatni centimetri na cipeli daju seksipilniji izgled. Ove deformacije se u ranoj fazi korigiraju nošenjem uložaka i ortopedskih cipela, no kasnije nažalost, pravo rješenje je uvijek operacija. Više od polovice deformacija stopala su izravna posljedica nošenja cipela s visokom štiklom, a više od trećine žena koje su iskusile bol u stopalima suočava se s trajnim oštećenjima.

Najčešće deformacije su kvrge na zglobu palca, prsti savijeni u obliku čekića (deformacija zgloba na nožnom prstu), a često dolazi i do ozljeđivanja tetiva, oštećenja živaca i bola u potkoljenicama. Visoka peta uzrokuje pomicanje zdjelice naprijed i dolje, a koljena su u pojačanoj ekstenziji, što dodatno poveća lumbalnu lordozu, a povećana lumbalna lordoza stvara predispoziciju stvaranja problema s kralježnicom. Konstantno se stvara pritisak na donji dio leđa, tijelo je neprirodno nagnuto naprijed, te kralježnica i kukovi nisu u potrebnoj ravnini. S vremenom možemo pretpostaviti da ako žena razvije bol u jednoj nozi, automatski se oslanja više na drugu i oštećuje je, što s vremenom posljedično uzrokuje promjene položaja kukova i kralježnice. Jedan od lako mogućih problema da se javi je osteoartritis koljena, tj. degenerativna bolest zglobova koja se može razviti zbog neprekidnog dugog opterećenja na prednji i stražnji dio koljena uzrokovanim neprirodnim položajem do kojeg dolazi nošenjem cipele s visokom petom, te tu zbog neprestanog pritiska na zglob koljena promjene na koljenom zglobu su neizbježne. Redovno nošenje visokih štikli veliko je opterećenje za naše mišiće nogu. Može doći do oštećenja samih mišića.

Potpetice drastično skraćuju Ahilove tetive što uzrokuje nevjerojatne bolove. Stručnjaci savjetuju ženama koje žele izgledati više da nose takozvane platformke. Duplo više žena nego muškaraca pati od kurjih očiju i napuklih peta.
Za idealnu cipelu je poželjno da unutrašnjost cipele bude anatomski oblikovana da održava tonus stopala, visina pete je 2-2,5 cm, ta visina je idealna jer se težina ravnomjerno raspoređuje na petu i prednji dio stopala. Zdravije je nositi cipele sa zaobljenim vrhom nego one koje idu u špic, tako da se svi prsti mogu udobno smjestiti. Stražnji dio cipele mora biti stabilan, ali ne previše krut da ne bi pritiskao petu.Treba izbjegavati ženske cipele izrađene od plastičnih, te općenito sintetskih materijala. Poželjno je da cipele budu od prirodnih materijala koji omogućuju stopalima da dišu te ublažavaju znojenje jer vlažan ambijent pogoduje razmnožavanju bakterija i gljivica, a time i pojavi kurjih očiju, žuljeva, rana i infekcija.

U Velikoj Britaniji se već primjenjuju estetske operacije koje ublažavaju bol u stopalima. Radi se o kolagenskim umetcima koji se injekcijom stavljaju u predjelu stopala.

In Portal

 

Povezane vijesti