Stručnjaci potvrdili: Marihuana je učinkovita u liječenju multiple skleroze

No, istraživanje pokazuje i povećan rizik od nekih nuspojava, pa i teških. Najčešći su vrtoglavica, suhoća usta, mučnina, umor, pospanost, euforija, povraćanje, dezorijentiranost, smušenost, gubitak ravnoteže i halucinacije

 

Terapeutska svojstva marihuane su ograničena pa i nesigurna, ovisno o simptomima, zaključak je američke studije objavljene u utorak u kojoj se analiziraju rezultati 79 kliničkih ispitivanja.

Analiza ispitivanja provedena na 6500 sudionika sugerira da je ta biljka što sadrži psihoaktivnu tvar povezana s promjenljivim poboljšanjem simptoma, ali nijedno kliničko ispitivanje ne uspijeva to dokazati statistički, ocjenjuju znanstvenici u Časopisu društva američkih liječnika (JAMA).

Autori su zaključili da kanabinoidi mogu biti djelotvorni u liječenju kroničnih neuropatskih bolova i grčeva prouzročenih multiplom sklerozom.

No drže kako su slabi dokazi da marihuana može pomoći oboljelima od raka koji imaju mučninu i povraćanje zbog kemoterapije te osobama koje pate od nesanice i Touretteova poremećaja. Kada je riječ o tjeskobi i o depresiji, nije primijećeno nikakvo poboljšanje.

Istraživanje pokazuje i povećan rizik od nekih nuspojava, pa i teških. Najčešći su vrtoglavica, suhoća usta, mučnina, umor, pospanost, euforija, povraćanje, dezorijentiranost, smušenost, gubitak ravnoteže i halucinacije.

Istraživači nisu utvrdili nikakvu jasnu razliku između blagotvornog i štetnog djelovanja ovisno o vrsti kanabinoida i o načinu primjene. Postoji stotinjak kanabinoida u biljci konoplje.

Autori napominju da su potrebna "temeljitija klinička ispitivanja kako bi se potvrdio učinak kanabinoida i dodatna istraživanja radi procjene same biljke, budući da nema puno znanstvenih informacija o njezinu djelovanju".

U Sjedinjenim Državama, 23 savezne države i Washington D.C., savezna prijestolnica, ozakonili su primjenu marihuane u medicinske svrhe a mnoge druge zemlje imaju slične zakone.

 

Hina

 

 

 

Povezane vijesti