Kako se osobe s invaliditetom trebaju nositi sa stresom i zakoračiti na 'sunčanu stranu ulice'

PITANJE: M. O. Poštovani, imam 33 godine, nezaposlena sam, primam osobnu invalidninu i doplatak za tuđu pomoć i njegu.

 

Živim u odvojenom stanu roditeljske kuće. Invaliditet mi je nastao pri rođenju, ali moj odnos prema životu i stalan stres koji kao da vrišti iz mene ne znam kada je nastao. U svemu vidim problem, neprestano gledam televiziju i smeta me što se sve događa kod nas i u svijetu. Imam zdrave ruke, ali ne znam čime se zabaviti. Kako da vedrije gledam na život?

ODGOVOR: Promatrajte širu sliku te se zapitajte koliko je uistinu stresna situcija kada se pojavi neki problem. Hoće li vam to biti važno i za dva ili tri mjeseca, godinu dana? Imate li problem s dugoročnim posljedicama i kako ga možete riješiti? Napravite popis ljudi koji vam mogu pomoći savjetom ili na način koji vam je potreban obzirom na invaliditet. Tako ćete imati stvarno stanje sustava potpore. Kažete ruke su vam zdrave, a nemate ideju čime se okupirati. Zahvaljujući biljkama možete skrenuti misli sa izvora stresa i smiriti se, stoga posadite nešto. Studije su dokazale da sve što ima veze s vrtlarstvom popravlja raspoloženje i opušta. Iskoristite svaku priliku da napustite grad i izađete u prirodu ili barem u park. Boravak među zelenilom dokazano uklanja stres izazvan svakodnevnom gužvom.

Razinu hormona stresa, poticanje osjećaja opuštenosti može pridonijeti i redovna konzumacija crnog čaja, no ne prije spavanja. Tada je dobro popiti čaj od kamilice. Bitno je misli skrenuti sa svakodnevnih briga kako bi vaš živčani sustav bio opušten. Razmišljajte o dobrim stvarima koje ste učinili, mislite pozitivno. Svakodnevnim vježbanjem vlastitog uma budite zahvalni prema onome što možete, kako bi to postalo vaše prirodno stanje. Mislite ružičasto, a slobodno i obucite svjetlije boje, te unesite takve tonove u svoj dom. Isključite televizor, jer ako ste stalno bombardirani vijestima osjećati ćete nemir. Informirati se možete i iz ostalih medija ili samo u određeno doba dana.

Pokušajte tijekom dana "skenirati" svoje tijelo od glave do stopala fokusirajući se na područja koja su najosjetljivija na mišićnu napetost. Zaustavite loše misli i vlastitom svjesti pokušajte opustiti mišiće čela, očiju, usana, jezika, vilice, donjeg dijela leđa i prstiju na nogama. Pomozite i vi nekome, time skrećete misli sa svojih briga i gledate svijet iz šire pespektive osjećajući se kao bolja osoba. Smijte se, time se oslobađa endorfin, hormon sreće, a dokazano je da se luči čak i kad osoba očekuje da će se smijati, dok iskren smijeh opušta cijelo tijelo.

Loše misli samo pojačavaju stres stoga se zapitajte kako gledati pozitivnije ili barem neutralnije. Polako i duboko udahnite i odlučite hoćete li se i dalje baviti negativnostima, ili se okrenuti napretku i pozitivnoj sretnijoj budućnosti.

In Portal

 

Povezane vijesti