Sabor danas raspravlja o dječjem doplatku za osobe s invaliditetom

Hrvatski sabor danas će nastaviti zasjedanje raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o doplatku za djecu koje bi, po najavama iz Vlade, trebale ispraviti nepravdu prema osobama s invaliditetom koje su 27 godina života napunile nakon 1. siječnja 2002., kada im je novim zakonom ukinuto pravo na dječji doplatak

Doplatak je trajno ostao osobama koje su tu životnu dob dosegle do kraja 2001., čime su stvorene dvije grupacije osoba trajno i potpuno nesposobnih za rad, od kojih jedna ima, a druga nema pravo na doplatak.

Uvjete za ostvarivanje prava na dječji doplatak na temelju tjelesnog oštećenja u Hrvatskoj trenutno ispunjava 1.077 osoba, a Vlada procjenjuje da će se njihov broj u naredne dvije godine povećati na 1.456.

Za ispravljanje nejednakosti država bi ove godine trebala izdvojiti 3,6 milijuna kuna, za 2016. godinu planirano je 12,55 milijuna, a za 2017. godinu 14,55 milijuna kuna. Novac će se osigurati preraspodjelom unutar razdjela Ministarstva socijalne politike i mladih.

O istom zakonu Sabor je raspravljao u svibnju, kada je brisanje diskriminatorne odredbe predložio nezavisni Mladen Novak, no njegov je prijedlog "zapeo" u proceduri.

Zastupnici su, naime, glasovali o prijedlogu zaključka saborskih radnih tijela da se predložene izmjene ne prihvate. Protiv tako predloženog zaključka glasovao je 21 zastupnik iz oporbe i HNS-a, dok je ostatak vladajućih, njih 68, ostao suzdržan.

O samom Novakovu prijedlogu nije se ni glasovalo, pa izmjene tako nisu ni prihvaćene ni odbačene, zbog čega se zastupnik žalio predsjedniku Sabora i radnim tijelima, a potom i Ustavnom sudu da bi, nakon dva mjeseca, Vlada podnijela gotovo istovjetan prijedlog.

Hina