Djeca s poteškoćama i nakon 27 godine imat će pravo na doplatak

Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport i Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku podržali su u utorak zakonski tekst po kojem će pravo na dječji doplatak imati i osobe s težim i teškim tjelesnim oštećenjima i nakon navršene 27 godine života

Stupanjem na snagu Zakona o doplatku na djecu iz 2002. godine, djeca s težim tjelesnim oštećenjem koja su nakon toga datuma navršila 27 godina izgubila su to pravo, za razliku od onih koji su to pravo ostvarili prije tog datuma, bez obzira na dob.

Vlada je zakonske izmjene predložila zbog sprječavanja daljne diskriminacije osoba s istom težinom invaliditeta, a procjenjuje se da to pravo trenutno ispunjava 1077 korisnika.

Za isplatu tih dječjih doplataka u ovoj godini treba osigurati 3,6 milijuna kuna, a u idućoj godini 12,5 milijuna kuna, koji će se osigurati preraspodjelom novca unutar Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Izmjene je Vlada predložila nakon što u Saboru nije podržan zakonski tekst nezavisnog zastupnika Mladena Novaka i nakon negodovanja brojnih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom.

Odbor za zdravstvo podržao je u drugom čitanju zakonski tekst o Zakladi "Hrvatska za djecu" kojem je cilj poboljšati rad zaklade i osigurati učinkovitiji način finaciranja kroz prihode od igara na sreću i iz donacija pravnih i fizičkih osoba.

Hina