Intervju, Maria Tomić Preiner: Nasilje nije ljubav

Ukoliko si sam ili sama u nasilnoj vezi ili znaš nekoga tko je žrtva ovakve vrste nasilja, možeš nam se obratiti za pomoć. Naši psiholozi rado će te saslušati i pružiti ti pomoć i podršku koja ti je potrebna da bi pomogao drugome ili sam prekinuo takvu vezu"- poručuju iz Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce

 

Centar za edukaciju i savjetovanje „Sunce“ je neprofitna organizacija koja već 10 godina provodi različite projekte namijenjene prevenciji neprihvatljivog ponašanja kod djece i mladih. Trenutno provode projekt „Nasilje nije ljubav“ s ciljem razvijanja i provođenje programa primarne prevencije nasilja u partnerskim vezama u populaciji mladih osoba na području Grada Zagreba i Zagrebačke te Međimurske županije. Istodobno u sklopu projekta provode medijsku kampanju pod nazivom „Prava ljubav ne smije boljeti“ kroz koju žele mlade upoznati sa spomenutom problematikom. Maria Tomić Preiner, dipl.psihologinja i dipl. socijalna radnica iznijela nam je svoja saznanja dobivena kroz interakciju sa djecom i mladima radeći kao voditeljica na projektu.

 

Recite nam do kojih ste konstatacija došli provođenjem projekta "Nasilje nije ljubav"?

Budući da su u projekt bili uključeni mladi različitih dobnih skupina od 15 do 25 godina njihove reakcije na temu „Nasilje u vezi“ odnosno kako kvalitetna veza mora izgledati bile su različite. Ono što je iznenađujuće je da veliki broj srednjoškolaca  smatra da povremeno vrijeđanje ne predstavlja problem, budući da je to postao sastavni dio komunikacije mladih. Također zabrinjava i to da je veliki broj mladih izjavilo da je ljubomora znak ljubavi, a ne posesivnosti. Zbog svega navedenog shvatili smo koliko je važno provoditi ovakvu vrstu projekata kako bi se pravovremeno naučilo mlade što to znači imati kvalitetnu ljubavnu vezu.

 

Prepoznaju li mladi nasilje i kako ih osvijestiti da razviju samopouzdanje?

Nažalost, možemo reći da dio mladih koji su sudjelovali u projektu ne prepoznaju vrstu nasilja, npr. emocionalno nasilje, budući da smatraju da su pojedini obrasci ponašanja (npr. pretjerana kontrola) prihvatljivi u vezi. Teško im je prepoznati i kada trebaju zaustaviti određeno loše postupanje u vezi. Neki od sudionika projekta navodili su i da ponekad i cure i dečki sami izazovu svađu koja onda može eskalirati do nasilja. Iako, nitko od mladih nije naveo izloženost seksualnom nasilju zabrinjavajuća je činjenica da je većina njih izjavila da je za prvi seksualni odnos u vezi potrebno da budeš s dečkom/curom zajedno 2 tjedna. Razvijanje samopoštovanja kod mladih postižemo upravo provedbom radionica po nazivom „Kako prepoznati kvalitetnu vezu“. Kroz ove radionice učimo mlade što zapravo pravi ljubavni odnos treba biti i kako se na pravovremeni način treba reagirati na pojavu bilo kakve vrste nasilja. Važno nam je da im usadimo misao da je osnova svake veze ljubav i da nikakvo drugo ponašanje nije prihvatljivo. Njihovo samopouzdanje razvijamo i kroz njihovo razmišljanje o tome što bi oni u vezi podnosili i što ne, kao i na koji način bi rješavali konfliktne situacije u vezi. Razvijanje samopouzdanja trebalo bi početi još od najranije dobi na način da kod djece ne razvijamo spolne stereotipe.

 

Kakve su reakcije učenika na Vaša predavanja?

Učenici su izuzetno pozitivno reagirali na sve aktivnosti u kojima su sudjelovali te su bili dio  svih diskusija. Posebno im se svidjelo upotreba videa u kojem se pokazuje kako se u vezi razvija nasilje. Naime, svaki segment filma posebno smo analizirali kako bi oni sami došli do uvida što je prihvatljivo u vezi, a što ne i kako se razvija nasilje. Kada smo provodili radionice u učeničkom domu „Maksimir“ sudionice su samoinicijativno predložile da diskusiju na ovu temu održe i s ostalim učenicama doma, što nam je također jedan od pokazatelja da ovaj projekt uspješno provodimo i da učenici na njega pozitivno reagiraju.

 

Pokrenuli ste i portal "Nasilje nije ljubav". Recite nam više o tome.

Portal smo kreirali tijekom 2014. godine u sklopu prve godine provedbe projekta. Kreirali smo ga iz razloga jer smo htjeli da mladi na jednom mjestu mogu dobiti sve informacije o vrstama nasilja u vezi kao i na koji način mogu zatražiti pomoć za sebe ili neku drugu osobu koja je izložena ovoj vrsti nasilja. Portal je interaktivan i pruža mladima da ispune upitnik samo procjene kako bi sami mogli procijeniti da li se oni nalaze u takvoj vezi i pravovremeno zatražiti pomoć. Osim navedenog mladi mogu pročitati i ispovijesti drugih osoba koje su bile žrtve nasilja u vezi. Portal je dostupan na internet stranici http://www.ti-si-sunce.hr/ .

 

Tekst  i foto: Božica Ravlić