Bakterijske infekcije kod osoba s invaliditetom koje pate od inkontinencije

PITANJE: E. S. (32) Poštovani, ovo mi je prvo ljeto nakon prometne nesreće u kojoj sam izgubila osjet ispod razine ozljede koja je na pola leđa, kao i postala inkontinentna.

 

Idem na plažu, ali stalno pijem antibiotike zbog bakterije escherichia coli. Koristim pelene i kateteriziram se, no brine me što vidljivo manje mokrim nego uobičajeno. Ne znam kako da spriječim upale koje se ponavljaju. Volim plivanje, dobro se osjećam u vodi, no razmišljam da zaboravim plažu, ako je to cijena kojom plaćam upale. Što vi mislite?

ODGOVOR: Escherichia coli je gram-negativna bakterija koja spada u koliformnu skupinu primarno nepatogenih bakterija i koja se samo nekoliko dana nakon poroda naseljava u našem donjem intestinalnom traktu putem hrane ili kontakta. Sastavni su i neizostavni dio naše crijevne flore. Pridonose normalnoj funkciji crijeva, sintezi vitamina K, metabolizmu te sprječavaju razvoj štetnih bakterija. No istovremeno E. coli je daleko najčešći uzročnik upala mokraćnog sustava. Uropatogena E. coli smatra se odgovornom za čak 90 posto infekcija urinarnog trakta. U većini slučajeva fekalna bakterija inficira mokraćnu cijev (uretru) te dolazi do mokraćnog mjehura gdje izaziva upalu - cistis. Kroz mokraćovode (uretere) koji iz bubrega odvode urin do mokraćnog mjehura bakterija može doći i do gornjeg dijela mokraćnog sustava i izazvati upalu bubrega - pijelonefritis. Kod muškaraca može doći i do upala prostate. Infekcije se ipak najčešće javljaju kod žena zbog anatomskog faktora odnosno kraće mokraćne cijevi što olakšava mogućnost prolaza mikroorganizama do samog mokraćnog mjehura te relativne blizine otvora mokraćne cijevi i završetka debelog crijeva (anusa). Svaka druga žena suočava se s infekcijom barem jednom u životu. Mogućnost učestalog ponavljanja infekcije kod vas zbog inkontinencije je vrlo izražena.

Znakovi infekcije mokraćnog mjehura su vrlo često mokrenje manjih količina urina, mokrenje uz peckanje ili bol, iznenadne i neodgodive potrebe za mokrenjem, neugodan miris urina te bol iznad pubične kosti. Obzirom na odsutnost osjeta, vi ne možete osjetiti sve navedene simptome, stoga je ovo doba kupanja u moru i bazenima osobito rizično.

Budući da je neodgovarajuća higijena urogenitalnog područja česti uzročnik uroinfekcija, potrebno je voditi brigu o tome te provoditi temeljitu higijenu takvih osjetljivih područja. Brisanje genitalnog područja treba činiti u smjeru od naprijed prema natrag odnosno od uretre prema anusu. Zadržavanje mokraće u mokraćnom mjehuru može pogodovati bakterijama u razmnožavanju pa je preporučljivo češće mokriti, barem svaka 4 sata. Sigurno trenutno gubite veliku količinu vode znojenjem i razumljivo je rjeđe mokrenje. Treba piti što više tekućine jer tekućina ispire bakterije iz urinarnog trakta. I nakon spolnog odnosa dobro bi bilo odmah mokriti tj. kateterizirati se kako bi se iz mokraćnih cijevi izbacile bakterije ukoliko su eventualno unesene. Preporuča se tuširanje, a ne kupanje kako bakterija iz vode tijekom kupanja ne bi ušla u mokraćnu cijev. Poželjno je izbjegavati lužnate sapune, pjenušave kupke ili slična sredstva za održavanje higijene intimnog dijela tijela. Sva navedena sredstva mogu nadražiti mokraćnu cijev te pogodovati bakterijskoj i virusnoj infekciji. Preporuka je nositi udobno pamučno, a ne sintetičko donje rublje zbog bolje prozračnosti genitalnog područja. Obzirom da koristite pelene za odrasle redovito ih mijenjajte, dok se na plaži obavezno presvlačite odmah nakon izlaska iz mora. Nemojte odustati od plivanja koje je veoma važno za održavanje vašeg fizičkog zdravlja.

In Portal

 

Povezane vijesti