Djevojka s invaliditetom koja strahuje od karcinoma kože

PITANJE: L. V. (27) Poštovani, invaliditet me ni kao dijete nije sprječavao da budem aktivna prema svojim mogućnostima.

 

No, u djetinjstvu nisam mogla često izlaziti. Roditelji su se bojali za mene, ali zato bi cijelo ljeto provodila na suncu i u moru. Brine me što sad sa 27 godina vidim da mi se pojavljuju madeži. Prvi puta prošle godine, no nisu se mijenjali. Mislim na boju i veličinu, tako da nisam otišla liječniku. Sada su opet niknula dva nova i zato tražim vaš savjet. Bojim se da bi ovoliki broj madeža mogao ukazivati i na pojavu raka kože. Što da poduzmem?

ODGOVOR: Madež je benigna izraslina kože. Iako mali broj madeža postane zloćudan, atipični madeži mogu se razviti u melanom tijekom vremena. "Normalni” madeži se javljaju kao ravne ili lagano izdignute promjene. Površina im je obično glatka. Okrugli su ili ovalni, i ne veći od otprilike 0,5 cm. Većina ih se razvija u djetinjstvu. Prilično je neobično da madež dobijete u odrasloj dobi.

Mala promjena koja dugo traje i koja se dugotrajno ljušti uzrokovana je prekomjernom izloženošću suncu, često se pojavljuje na regijama kože koje su suncu prirodno više izložena, kao što su glava, vrat, ruke, ali može se naći i drugdje. Obično se pojavljuje u ljudi starijih od 40 godina, ali u zadnje vrijeme i u puno mlađih ljudi. Rano liječenje se preporuča da bi se spriječilo napredovanje ka karcinomu pločastih stanica kože. Osobe kojima dermatolozi posebno preporučuju pregled jer imaju povećan rizik za nastanak kožnih tumora su osobe svjetlije puti i one koje lako izgore na suncu, oni koji su imali sunčane opekotine u djetinjstvu, provode puno vremena na suncu, intenzivno se izlažu suncu u kraćem vremenskom razdoblju (npr. tokom godišnjeg odmora), imaju više od 50 madeža na tijelu, stariji su od 50 godina, ako su imali transplantaciju nekog organa te genetske predispozicije.

Dermatologa bi trebali posjećivati jednom godišnje, a samopregled, koji je jednako važan, trebali bi napraviti jednom mjesečno. Moderna tehnologija je samopregled madeža ne samo da je pojednostavnila nego je dovela gotovo do stručnih razmjera.

Besplatne aplikacije za pametne telefone kao što su UMSkinCheck (za Apple) ili Doctor Mole (za android mobitele) pomoću fotografija i stručnih smjernica olakšavaju kontrolu i praćenje promjena na madežima označavajući visinu rizika pojedinog madeža. Ono čime se služe aplikacije za praćenje razvoja madeža, univerzalna je metoda (abeceda melanoma) kojom se služe i dermatolozi. To znači da pažnju obratite na madeže koji mijenjaju veličinu, boju ili oblik, koji se razlikuju od ostalih madeža, koji su asimetrični ili nepravilni, nejednake boje, čiji je promjer veći od 0,5 cm ili na one koji svrbe, krvare, imaju sjajnu površinu ili se ljušte.

In Portal