Djevojka s invaliditetom koja pati u vezi s ljubomornim partnerom

PITANJE: K. D. Poštovani, ovo mi je prva veza iako imam 30 godina. Zbog invaliditeta uvijek sam se sramila i držala na udaljenosti, izbjegavajući kontakte s muškarcima koji bi mi prilazili.

 

Ne znam da li umišljam ili je ljubomora normalna u svakoj vezi. Nemam mnogo prijateljica i rijetko izlazim, ali moj partner me stalno optužuje da ću ga ostaviti i pojavljuje se iznenada u gradu kako bi pratio što radim i s kim se viđam.

Osjećam se jako loše i znam da nisam ništa kriva, a stalno se moram braniti. Brine me ta ljubomora, ne znam što da radim? Hoće li se on smiriti s vremenom kad uvidi da me napada bez povoda?

ODGOVOR: Prvenstveno je potrebno utvrditi razliku između ljubomore i posesivnosti. Mnogi ljubomoru prezentiraju kao dokaz da nekoga volimo. Ljubomora nije ljubav, već siguran pokazatelj osjećaja manje vrijednosti i straha od gubitka voljene osobe. Čim je osjetite vrijeme je za razgovor s partnerom, a nikako za optuživanje ili samoobranu. Ljubomora može biti opravdana ukoliko uvidimo postojanja neke treće osobe s kojom se javlja realan strah od prekida veze. No za razliku od posesivnosti ta ljubomora je prolazna.

Posesivnost je osjećaj anksioznosti u čijoj su osnovi nerealne procjene da možete biti ostavljeni, prevareni ili odbačeni. Patološka posesivnost je u potpunosti iracionalna, paranoidna i osobe koje pate od nje non stop provjeravaju partnera i svađaju se u nastojanju da dokažu svoje sumnje.

U osnovi posesivnosti je duboki osjećaj nesigurnosti u vlastitu osobnost, loša slika o sebi, praznina, povijest ostavljanja, zlostavljanja ili zanemarivanja u obitelji, ili čak neki od poremećaja osobnosti. Partner zbog straha nastoji da osobu u potpunosti izolira i kontrolira. Posesivna osoba se nikada ne mijenja samoinicijativno. Vaš partner bez stručne pomoći s godinama će postati agresivniji jer se sve više udaljava od realnosti. To njegovo kontroliranje na početku može izgledati sasvim bezazleno, ali kasnije će posatati pakao. Nemojte misliti da ste psiholog i da možete pomoći posesivnom partneru. Najbolje za vas je da ga pošaljete kod psihologa ili psihijatra a vi spasite sebe.

Malo ljubomore može se podnijeti u vezi, ali kad preraste u bolesnu opsesiju teško se nositi s njom dok ubija onog tko ju osjeća i vas kao partnera.

In Portal

 

Povezane vijesti