Muškarac s invaliditetom koji se nakon razvoda zatvorio u vlastiti svijet

PITANJE: S. O. Poštovani, već mjesecima skoro pa i ne izlazim iz kuće. To je katastrofa obzirom da imam 35 godina.

 

U invalidskoj sam mirovini i nedostaje mi društvo. Problem mi predstavljaju crijeva, nadam se da ćete me razumjeti. Koristim invalidska kolica, ali mogu s rukama sve raditi i sam se prebacujem na WC školjku, no ponekad ne stignem ni do kupaonice na vrijeme.

Sve je počelo kada sam se rastao i počeo živjeti sam s mamom. Slažem se s njom odlično, ona me razumije, no postao sam čangrizav i sve me smeta. Tada mi počinju grčevi u želucu, vjetrovi, ponekad mi stolica odmah proradi, no ja ne znam kada je osjet pravi a kada lažni. Ali događa mi se i zatvor, pri čemu imam jake bolove u želucu. Mislim da je za moje promjene raspoloženja krivac stres od čestih neugodnih razgovora s bivšom suprugom, no i svašta drugo me smeta. Živcira me i vidljivo debljanje, jer počeo sam jesti puno slatkiša i sve što pronađem u frižideru.

Zaključio sam da bi to mogao biti sindrom iritabilnog crijeva, no što vi mislite?

ODGOVOR: Sindrom iritabilnog crijeva (IBS, irritable bowel syndrome) čest je poremećaj koji se očituje bolovima u trbuhu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva u trajanju od najmanje tri mjeseca. Zahvaća tanko i debelo crijevo, a od poremećaja pati 10 do15 posto odraslih osoba, najčešće žena.

Gastroenterolozi već dugo traže odgovor na pitanje zašto neke osobe reagiraju na stres i svakodnevne probleme tegobama u trbuhu, no prave uzroke sindroma iritabilnog crijeva medicina još nije utvrdila. IBS najčešće pogađa osjetljive osobe, kod kojih se simptomi obično javljaju između 35. i 50. godine života, ali se mogu javiti i znatno ranije. Svi znaju za tzv. vezu između trbuha i mozga i činjenicu da stres izaziva uznemirenost koja vrlo često uzrokuju grčeve i nestabilnu stolicu. Oboljeli ne mogu uvijek kontrolirati potrebu za pražnjenjem crijeva, pa su prinuđeni da često idu do kupaonice, što može rezultirati brojnim neugodnim situacijama, zbog čega ovi pacijenti često imaju problem sa samopouzdanjem. Veliki problem predstavlja činjenica da ste vi u invalidskim kolicima i prebacivanje na wc školjku zahtjeva više vremena.

Uz to, ne opterećujte se situacijama na koje nemate utjecaja, sindrom iritabilnog crijeva pokušajte umiriti drugačijom prehranom. Iz jelovnika izbacite slatkiše, mesne prerađevine, konzerviranu i masnu hranu, ljute začine i alkohol. Količinski smanjite obroke, pauza između obroka neka vam bude 4 sata. Mahunarke ne kombinirajte s mesom, izbacite bijelo brašno, konzumirajte veće količine voća i povrća koje nemojte kuhati predugo jer time otežavate probavu istog. Nemojte piti vodu za vrijeme obroka i neposredno prije i poslije jela. Laneno sjeme smiruje iritabilna crijeva, imaju svojstvo prirodnog lubrikanta, antikancerogeno je i bogato vlaknima.

Ovo je vrlo kompleksnom poremećaju čiji uzroci još nisu dovoljno ispitani, a dijagnoza se postavlja na temelju procjene cjelokupnog stanja pacijenta. Najvažnije je prihvatiti da IBS ne skraćuje životni vijek, nije potreban kirurški tretman, ne povećava rizik od raka debelog crijeva, ne utječe na tjelesnu težinu, a vi se možete baviti normalnom tjelesnom aktivnošću. Uzrok je u vama, stoga radite na sebi, najbolje znate što je uzrok vašeg stresa.

In Portal

 

Povezane vijesti