Majka djeteta s teškoćama u razvoju na radnom mjestu izložena maltretiranju i psihičkom teroru

PITANJE: G. M. Poštovani, javljam se duboko zabrinuta jer ne znam što da poduzmem.

 

Naime, bojim se da mi najbolja prijateljica, ujedno i radna kolegica, ne završi na psihijatriji. Naš nadređeni je osoba koja traži od nje više no što ugovorom, radnim pravom i uopće kao zaposlenica treba ispoštovati.

Prestrašno je što poslodavac vrši pritisak, vrijeđa i zahtjeva nemoguće od majke djeteta s teškoćama. Neugodnost je i veća s obzirom da poslodavac i od ostalih zaposlenika očekuje podršku sve s ciljem da žena odustane i sama zatraži prekid radnog odnosa. Razgovarala sam s njom, na rubu je sa živcima. Samohrana je majka koja, usprkos situaciji i svjesna svog znanja, želi raditi. Kome da se obrati?

ODGOVOR: Mobing nije novi fenomen. Samohrani su roditelji laka meta jer trpe sve kako ne bi dobili otkaz te kako bi prehranili sebe i djecu. Mobing je specifični oblik ponašanja na radnom mjestu, kojim jedna osoba ili skupina njih sustavno psihički (moralno) zlostavlja i ponižava drugu osobu, s ciljem ugrožavanja njezina ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta. Zlostavljana je osoba bespomoćna, u nemogućnosti je da se obrani.

Zapanjuje činjenica kako ljudi iz okoline ne reagiraju na mobing i toleriraju kada su njihove kolege žrtve mobinga, a sve zbog straha od gubitka posla ili iz straha da i sami ne postanu žrtve mobinga. Ne dopustite da vas uvuku u mobing ponašanje, budite ljubazni sa zlostavljanom osobom, a zlostavljača upozorite na njegovo ponašanje i posljedice koje se mogu izroditi iz takvog ponašanja.

Norveški i švedski znanstvenici proučavali su sličnost PTSP-a kod različitih traumu i ustanovili da žrtve mobinga reagiraju slično kao silovane žene tj. obje grupe osjećaju neprestanu prijetnju.

"Dok je god nasilnik na slobodi, žena može biti iznova napadnuta. A dok god osoba koja je žrtva mobinga ne dobije adekvatnu zaštitu, može očekivati nove nasrtaje. Ovi se pojedinci nalaze pod produženim stanjem stresa. Umjesto akutne PTSP reakcije njihova je kronična jer je neprestano potiče novo zlostavljanje koje im, jer su pritisnuti socioekonomskim faktorima, dodatno oštećuju samopouzdanje i zdravlje", ističe dr. Heinz Leymann.

Trenutačnno u Republici Hrvatskoj postoje tri zakona koja obuhvaćaju koncept uznemiravanja: Zakon o radu, Kazneni zakon i Zakon o suzbijanju diskriminacije koji nisu još uvijek u potpunosti usklađeni u pogledu definicija i sankcija. U Zagrebu s ciljem senzibiliziranja javnosti za problem mobinga; edukacije i stručnog savjetovanja žrtava mobinga djeluje Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobinga. Savjet i pomoć s kolegicom možete potražiti na stranici mobbing.hr.

In Portal

 

Povezane vijesti