Centar za ženske studije i udruga Zamisli pokreću čitalački klub namijenjen i mladima s invaliditetom

Cilj je programa pridonijeti kreativnom i aktivnom provođenju slobodnog vremena mladih, s naglaskom na mlade žene te slijepe i slabovidne osobe

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu

Centar za ženske studije i Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli u partnerstvu provode projekt 'Obična čitateljica'.

Cilj je programa pridonijeti kreativnom i aktivnom provođenju slobodnog vremena mladih (s naglaskom na mlade žene te slijepe i slabovidne osobe) kroz interaktivne aktivnosti, učenje, igru, u formi predavanja, čitalačkog kluba te stručnog vođenja kroz postav u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

Stručno vodstvo i predavanja o autobiografijama će nas uvesti i pripremiti za sudjelovanje u čitalačkom klubu gdje će se čitati Zagorkin autobiografski tekst a potom i jedan od ključnih popularnih tekstova o feminizmu, 'Feminizam je za sve'.

Naziv projekta, ali i čitalačkog kluba, odabran je iz dva razloga. Prvim se želi ukazati na otvorenost projekta za sudjelovanje svim zainteresiranima ljubiteljima čitanja, kulturnih sadržaja, spoznavanja no koji nisu nužno stručnjaci i stručnjakinje u području književnosti, književne teorije ili kulturologije. Drugi je razlog što na taj način 'čitatelj(ica) postaje kritičar(ka) koja čita' pa tako i naziv proizlazi iz prijevoda knjige 'Obična čitateljica' Virginije Woolf i uredničkog odabira eseja dr.sc. Lade Čale Feldman.

Stoga će i zadovoljstvo čitanja biti naš kriterij okupljanja uz poštovanje načela uvažavanja i razvijanja kulture dijaloga. Pred čitalačke radionice, zainteresirani će unaprijed dobiti tekstove koje će čitati i o kojima će raspravljati. Slijepe i slabovidne osobe dobit će prilagođene tekstove.

Zainteresirane slijepe i slabovidne osobe za sudjelovanje se prijavljuju udruzi Zamisli na mail savjetovaliste@zamisli.hr.

Ostali se prijavljuje za sudjelovanje u Centar za ženske studije na mail jasminka.pesut@zenstud.hr.

Projekt u ime Centra za ženske studije vodi Jasminka Pešut u partnerstvu s udrugom Zamisli.

Predavanje i čitalački klubodržat će se 15. listopada, od 17 do 18 sati te 18,10 do 19,15 sati.

Aktivnosti se održavaju u Centru za ženske studije, na Dolcu 8, prvi kat, u Memorijalnom prostoru Marije Jurić Zagorke.

Nikola Glibo

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

 

Povezane vijesti