Dobra vijest iz Zagreba: Otvoren Odjel za palijativnu skrb u Rockefellerovoj

 "Na taj način ne pomažemo samo teško oboljelima, već i njihovim obiteljima, u boli i skrbi prema najbližim članovima obitelji", poručio je gradonačelnik Bandić

 

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici u srijedu je otvoren Odjel za palijativnu skrb koji će moći primiti 15 pacijenata, a njegovim otvaranjem Zagrepčani su u dva dana dobili drugi takav odjel, jer je u utorak za 15 pacijenata otvoren i u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da Grad prati potrebe sugrađana i u koordiniranoj akciji s resornim ministarstvom ispunjava standarde palijativnog smještaja. "Na taj način ne pomažemo samo teško oboljelima, već i njihovim obiteljima, u boli i skrbi prema najbližim članovima obitelji", poručio je Bandić.  

Ravnateljica Specijalne bolnice za plućne bolesti Marjana Zadro Bahnik rekla je kako je novi Odjel nastao preustrojem internističkog odjela, a uređen je uz financijsku potporu Grada Zagreba, osnivača bolnice, u skladu sa Strateškim planom palijativne skrbi Republike Hrvatske koji je donijela Vlada krajem 2013.

"Pred nama je teška i dugotrajna zadaća. Stupanjem na snagu izmjena i dopuna mreže javne zdravstvene službe, za našu bolnicu planiran je 51 krevet za pacijente kojima je potrebna palijativna skrb i dugotrajno liječenje. U tijeku su pripreme za adaptaciju cijelog 1. kata bolnice kojom će se proširiti Specijalizirana jedinica za kroničnu respiratornu njegu. U sklopu tog projekta napravit će se preinake postojećeg pulmološkog odjela kako bi zadovoljili europske standarde i normative  za hospicijsku i palijativnu skrb", istaknula je ravnateljica te bolnice.

Novim planom palijativne skrbi, uz otvorenih 15 kreveta za palijativne psihičke bolesnike u objektu Odjela VI Psihijatrijske bolnice Sv. Ivan, i planiran 51 krevet u  Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, osigurat će se još i 15 kreveta u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Hina

Foto: Facebook profil Milana Bandića

 

Povezane vijesti