Naš brak postao je farsa, a moj suprug sa stopostotnim invaliditetom preljubnik

PITANJE: T. K. Poštovani, imam 43 godina, supruga i odraslu kćer. Osjećam svaki dan da smo se suprug i ja udaljili, iako izvana djelujemo kao sretna obitelj.

 

Prošli smo mnogo lijepih i teških trenutaka koje smo prevladali dok smo se voljeli. Suprug je nakon prometne nesreće ostao stopostotni invalid, ali snagom volje i brojnim rehabilitacijama vratio se u normalan život, čak i na posao. Danas izgleda da ga samo taj posao veseli, dapače mislim da tamo postoji žena koja mu nešto znači. Prema meni je hladan, pristojan, komuniciramo kao stranci.

Od vremena njegove nesreće imamo odvojene spavaće sobe. Možda nisam poštena što ističem njegov preljub, a priznajem da i sama priželjkujem opet osjetiti novu ljubav i strast. Između mene i supruga to je nestalo. Ne znam kako dalje, jednom sam ga pitala i rekao je da me još voli. Postoje znakovi koji mi dokazuju da je preljubnik, pa se pitam trebam li nastaviti ovu farsu, spašavati brak ili nešto treće? Hvala na savjetu.

ODGOVOR: Većina muškaraca prolazi kroz razdoblje tzv. krize srednjih godina kada se moraju pomiriti sa činjenicom da nisu više mladi. U očajničkom pokušaju da se osjećaju mladi, muškarci varaju svoje partnerice. Najčešće tada pronalaze mlađe žene kako bi se osjećali kao mladići. Varanje se obično događa u fazama kada se parovi skrase, dobiju djecu i učvrste život koji su izgradili zajedno. Nova veze se obično razvija iz prijateljstva, a čak oko 60 posto afera započinje na poslu. Iako je nova veza uzbudljiva, afere mogu popraviti brak, odnosno muškarci shvate s kim žele provesti ostatak život i da nova veza nije toliko idealna koliko su se nadali.

Vjerujem da se može voljeti više osoba odjednom, nisu te ljubavi nužno jednake, no postoje. Činjenica je da smo uvjetovani od društva u kojem je monogamija jedina ispravna odluka, pa je zato teško upotrijebiti izraz ljubav u kontekstu preljubničkog odnosa. Preljubnički odnos se može održavati zbog dobrog seksa, ali mišljenja sam da to nije jedini razlog. Obično je prisutna pažnja, nježnost, strast što itekako korelira s ljubavlju.
Ljudsko biće bolje fukcionira kada je voljeno i nije bit samo u tome koga vi volite, već tko i kako voli vas. Preljub nije uzrok lošeg braka, već je simptom lošeg braka. Profesorica antropologije Helen Fisher, koja je 35 godina proučavala preljub i nevjeru, tvrdi da postoje biološke i mentalne sklonosti preljubu. Neki ljudi žele nadomjestiti manjak spolnog užitka u braku, dokazati svoju poželjnost, privući pozornost, osvetiti se partneru, razbiti monotoniju ili jednostavno zadovoljiti nabujali libido.

Sama činjenica da je u nekoj vezi došlo do preljuba govori da veza nije najzdravija, no naivno bi bilo misliti da se temeljni problem uvijek može ukloniti, čak i ako je ispravno dijagnosticiran. Neki su se partneri previše udaljili da bi se ikad mogli ponovno emocionalno spojiti, a neki su počinili pogrešku već i samim ulaskom u vezu, što zbog emocionalne i intelektualne, što zbog ekonomske ili seksualne nespojivosti.
Da vas muž zna voljeti kako i koliko vam treba, potreba da vas još netko voli se niti ne bi pojavila. Američki psiholog Ben Hopper ističe: "Ako partner ima potrebu za varanjem, trebao bi zatražiti razvod".

Odluku kako i da li uopće nastaviti farsu koju živite s partnerom možete donijeti samo vi.

In Portal

 

Povezane vijesti