Grad Zagreb: Predavanje 'Ženske biografije' u memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke

Marija Ott Franolić doktorirala je na ženskim autobiografskim tekstovima i ženskoj povijesti, te je sudjelovala u izradi Nacionalne strategije poticanja čitanja

 

Centar za ženske studije, 29. listopada u 19 sati, organizira predavanje Marije Ott Franolić pod nazivom 'Ženske autobiografije', u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8.

Predavanje se održava u suradnji s Udrugom Zamisli s kojom Centar surađuje na projektu 'Obična čitateljica'. Ovim projektom želi se potaknuti čitanje među slabovidnim i slijepim osobama, u okviru aktivnosti koje se održavaju u Memorijalnom stanu MJZ.

Ženske nam autobiografije otkrivaju prohujale ženske živote, otvaraju prozore njihovih misli, čežnji i stremljenja. Kako su živjele žene u prošlosti i što su zapisivale o svojim životima? Jesu li autobiografije mogle biti njihova utočišta – mjesta za zapisivanje zabranjenih, nedoličnih misli, ili su i u tekstu zadovoljavale nametnute konvencije, te koje su teme ostale nenapisane, neizrečene? Što nam te autobiografije mogu reći o njihovim autoricama i kako se njihove misli i teme odnose na žene danas? Koje su žene pisale autobiografske tekstove i kome su ih namijenile? To su samo neka pitanja na koja će Vam ovo predavanje pokušati dati odgovore.

Marija Ott Franolić doktorirala je na ženskim autobiografskim tekstovima i ženskoj povijesti, te je sudjelovala u izradi Nacionalne strategije poticanja čitanja.

Program podupire Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

In Portal

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

 

Povezane vijesti