Djevojka s invaliditetom koja zbog stresnog posla pati od nesanice

PITANJE: S. G. Poštovani, imam 30 godina, a invaliditet sam, nakon prometne nesreće, stekla u sedamnaestoj godini. Završila sam srednju školu i zaposlila se.

 

Nedostaje mi koncentracije, imam stalne glavobolje, razdražljiva sam i umorna. U zadnje vrijeme često patim od nesanice, imam problema sa probavom, ili povećanu želju za cigaretama, iako sam odlučila prestati pušiti.

I veza mi je u krizi, gubim interes za partnera. Radna sredina mi je katastrofalna. Ne umišljam, jasno je da mi tovare više posla no kolegama znajući da se ja nikada ne bunim i sve odradim bez pogovora. To je razlog mojih problema. Ne znam jesam li takva zbog stresa uzrokovanog poslom? Kako da ublažim taj umor?

ODGOVOR: Važno je da ste prepoznali prve znakove iscrpljenost i stresa. U stanju koje opisujete mogu se pojaviti i problemi emocionalne prirode kao što su gubitak motivacije na poslu, dosada, tuga, depresija, gubitak snage i seksualnog interesa. Glavobolja, umor, gubitak energije i pad koncentracije samo su neke od posljedica preopterećenosti i stresa na poslu. Definitivno vam je potreban odmor, no ako niste u mogućnosti zatražiti isti, pa makar to bilo i nekoliko slobodnih dana, potrudite se pobijediti umor dok ste na poslu.

Stručnjaci upozoravaju da se navedeni simptomi pojavljuju i kada vam nedostaje magnezija, s obzirom da se on pojačano izlučuje u stresnim situacijama. Najbolji način da povećate unos magnezija u vaš organizam je pravilnom prehranom. Špinat, lisnato zeleno povrće, soja, mahunarke, pogotovo grah, orašasti plodovi, žitarice i riba su namirnice bogate magnezijem. U svoj meni ubacite integralni kruh i morsku sol. Magnezij je važan u zaštiti srca, očuvanju živčanog sustava, a jednako tako spriječava i stvaranje kamenaca u bubrezima te pospješuje regeneraciju jetara.

Brojna istraživanja su pokazala da je danas svakom četvrtom čovjeku umor na poslu glavni problem. Psihički se daleko više umaramo od poslova koje nismo stigli završiti unutar radnog vremena, nego od onoga što smo uspješno priveli kraju. Razlog tomu je činjenica da nas nedovršene obaveze proganjaju i van radnog vremena te mira nemamo ni kod kuće. Važno je da u toku radnog dana poslove rasporedite ovisno o njihovoj težini, te one teže pokušate završiti što je prije moguće. Utvrđeno je da se ljudski mozak ne zamara ni nakon dvanaest sati intenzivnog rada, te da umor koji osjećamo na poslu nema nikakve veze s time koliko radimo, već je povezan s tim kako se osjećamo u radnom okruženju i koliko smo pod stresom. Stres je glavni krivac zbog kojega smo iz dana u dan kronično umorni. Za uklanjanje umora na poslu, uvijek pri ruci imajte šumeće tablete kalcija, magnezija ili B kompleksa. Ovi dodaci prehrani podižu raspoloženje i razinu energije u organizmu te s time automatski uklanjate umor, ali samo nakratko. Najbolje je zato da prvo analizirate koliko ste umorni i što je to što vas na poslu najviše iscrpljuje.

In Portal

 

Povezane vijesti