Žena s invaliditetom kojoj je stres stubokom promijenio život

PITANJE: T. K. Poštovani imam 40 godina, osoba sam s invaliditetom od rođenja, no bila sam pozitivna kroz život i sa sigurnošću mogu reći sretna.

 

Danas sam nezadovoljna, bezvoljna, ne razumijem svoje reakcije i postupke. Ne znam je li uzrok u godinama i mogućoj predmenopauzi, jer i menstrualni ciklus mi je postao neuredan, ili je to stres uzrokovan ludim tempom i pritiskom od nadređenih na poslu. Brinem i za svoj brak, jer gubim interes za supruga i izbjegavam fizički kontakt. Kao da sam ostarila u godinu dana, javili su mi se problemi s kralježnicom, udebljala sam se i sama sebi sam naporna. Imate li savjet za mene?

ODGOVOR: Posljedice stresa i tjelesne neaktivnosti ili bolesti uzrokovane stilom života su u ogromnom porastu. Vrlo je važno u ranoj fazi otkriti uzrok nastalih problema te ga otkloniti kroz promjenu životnih i prehrambenih navika.

Postoje brojna istraživanja koja su se bavila učincima stresa na opće funkcioniranje uključujući zdravlje, kognitivne funkcije pa i emocionalno stanje. Istraživanje provedeno u Švicarskoj pratilo je uzorak od 800 žena u razdoblju od 37 godina gledajući kako je stres djelovao na njihovo zdravlje u pred i postmenopauzi. Uzorak je praćen u nekoliko vremenskih točaka. Zanimljiv dio je kako su veliki stresni događaji koje su žene doživjele u svojoj odrasloj dobi utjecali na kasnije funkcioniranje.

Prema ovom istraživanju najstresniji događaji su: razvod, smrt partnera, otkaz, ozbiljna dječja stanja – bolesti, zlostavljanja, smrt, samohrano roditeljstvo, psihička bolest partnera ili brata i/ili sestre, alkoholizam kod partnera, fizička bolest ili socijalni problemi vezani uz partnera, primanje socijalne pomoći, otkaz partnera, ograničena socijalna mreža.

Žene koje su imale neki od tih događaja u starosti između 38. i 54. godine života imale su 21 posto povećan rizik za dobivanje Alzheimerove demencije u kasnijoj dobi, a 15 posto povećan rizik za dobivanje neke druge demencije. Stresne situacije imaju veliki utjecaj na menstrualni ciklus, pa ga mogu skratiti ili čak, ukoliko se radi o intenzivnom i dugotrajnom stresu, uzrokovati potpuni izostanak menstruacije. Reguliranje ciklusa može se postići uspostavljanjem psihofizičke ravnoteže i smanjivanjem napetosti, ali uz pomoć konzultacije sa liječnikom oko eventualne terapije i obavezan ginekološki pregled,

Posljedice stresa su brojne od prekomjerne tjelesne težine, depresije pa do skolioze čiji najčešći uzroci su neaktivnost i nepravilno držanje. Stres je samo izgovor za apstinenciju od seksa, budući da seks zapravo oslobađa od stresa, snižava krvni tlak, podiže samopouzdanje i povećava osjećaje intimnosti s partnerom te doprinosi boljem snu.

Provođenje vremena s kućnim ljubimcem je veoma korisno za zdravlje s obzirom da su istraživanja pokazala kada osoba provede nekoliko minuta s kućnim ljubimcem, njezino tijelo luči hormone poput serotonina prolaktina i oksitocina, koji poboljšavaju raspoloženje, a u isto vrijeme smanjuje lučenje hormona koji dovode do stresa.

Korisno je pogledati komediju, razgovarati s prijateljima i sjećati se smiješnih trenutaka, jer glasni smijeh dokazano povećava protok kisika do organa, poboljšava cirkulaciju, a time se smanjuje stres.

In Portal

 

Povezane vijesti