Osoba s invaliditetom koja ima neprestane bolove a koje medicina na zna objasniti

PITANJE: F. T. Poštovani, nisam rođen s invaliditetom. Obolio sam u svojim tridesetim i danas, sa 43 godine, imam stalne bolove koje moj liječnik ne zna objasniti.

 

Znam da je čudno, no boli me sve, srećom ne u isto vrijeme. Supruga misli da sam izazivam bol svojim negativnim stavom prema životu, no mislim da je to obična alternativna glupost. Problem su i kile koje mi se nakupljaju vrtoglavom brzinom. Što mislite koji je uzrok mojih bolova?

ODGOVOR: Bol je kao i svaka druga emocija sastavni dio nas i našeg bića. Razlikujemo fizičku i duševnu bol. Teorija da aktiviramo bolesti više se ne karakterizira kao ekstremna alternativa, posebno nakon brojnih dokazanih izlječenja osoba koje su promijenile mnogo toga da vrate zdravlje.

Suvremena medicina, nažalost i pored sjajnih dijagnostičkih metoda i mogućnosti, na bolesti još uvijek gleda izolirano od oboljelog čovjeka i liječi je u skladu s tim. Za isti problem svi ćemo dobiti iste lijekove. A sigurno nismo svi isti.

Za uspješno liječenje neophodno je promatrati oboljelu osobu, a ne bolest kao izoliranu pojavu. Dakle, liječi se bolesnik, a ne bolest. Kako razmišljamo, koliko se bojimo, vjerujemo ili ne vjerujemo, koliko smo spremni boriti se i prihvatiti sebe... sve je to negdje u nama.

Svaka osoba je jedinka za sebe, no pokušajte razmisliti o navedenim opisima bolova koji vam mogu pomoći da razumijete vezu između svojih misli i tijela.

Glavobolja se javlja kada kažnjavate sebe. Često migrene imaju oni koji žele biti savršeni i sami stvaraju pritisak pod kojim žive uz veliku količinu potisnutog bijesa. Problem sinusa može se pojaviti kada vas u životu iritira bliska osoba Poricanje i želja da ne gledate to što se događa, uzrokuje problem sa očima te ukazuje da postoji nešto što o sebi, svojoj prošlosti ili budućnosti ne želite vidjeti. Neobjašnjivi problemi sa sluhom govore da postoji nešo što ne želite čuti, a bol u uhu da se u vama nakupio silan bijes zbog nečega što ste čuli. Kosa je simbol snage, strah stvara napetost koja kreće od mišića ramena i širi se prema vrhu glave te može uzrokovati ćelavost. Naime, ako napetost potraje, kosa ne može disati i opada.

Problemi sa vratom ukazuju na tvrdoglavost u procjenjivanju vlastite situacije, jer vrat predstavlja vašu sposobnost fleksibilnosti u razmišljanju, te spremnost prihvaćanja i drugačijih stavova i mišljenja. Poteškoće s leđima mogu se objasniti osjećajem da vas okolina ne podržava dovoljno. Gornji dio leđa povezan je s manjkom emocionalne podrške, srednji dio s osjećajem krivnje, a strah od financijske nestabilnosti i neimaštine izražen je kada su pojačani bolovi u donjem dijelu leđa.

Srce predstavlja ljubav, a krv je radost. Kada si uskratite radost i ljubav dolazi do sporijeg protoka krvi i otvoren je put anemiji, angini pektoris ili infarktu. Bol želuca koji vari sve nove ideje i iskustva znak je straha. Problemi s nogama koje nas nose kroz život ukazuju na strah od kretanja, sposobnost prilagođavanja, tvrdoglavost. Koža predstavlja vašu individualnost i problemi s njom javljaju se kad osjećate da ste na neki način ugroženi i drugi vam nameću svoje ideje. Pretilost je znak potrebe za zaštitom koju osoba traži da ne bi bila povrijeđena, prevarena, ponižena, a osobe s viškom kilograma imaju i veliki strah od života. Bol bilo koje vrste govori o osjećaju krivnje, a krivnja traži kaznu koja je bolna. Kronična bol je kroničan osjećaj krivnje toliko duboko usađen da ga čovjek nije ni svjestan.

In Portal

 

Povezane vijesti