Epidemija: Zika virus osim neuroloških uzrokuje i oštećenja vida te sluha

Znanstvenici su sigurni su da će se djece rođena s oštećenjima morati nositi s teškoćama u učenju i oštećenjima motoričkih funkcija

 

Djeca rođena u Brazilu s neurološkim oštećenjima, abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom, za što se uzročnikom smatra zika virus koji prenose komarci, pate i od ozbiljnih oštećenja vida i sluha, potvrdili su u četvrtak brazilski liječnici.

Kod polovice od 135 beba, koje su bile na testiranju u rehabilitacijskom centru u Recifeu, utvrđeno je da imaju ozbiljna graničenja vidnog polja te deformirane očne živce i mrežnicu oka dok je kod nekih utvrđena razrokost, izjavili su oftamolozi. Ističu kako je riječ o trajnim oštećenjima s kojima će se djeca morati nositi cijeli život.

U Brazilu je od prošle godine rođeno 3.700 novorođenčadi s mikrocefalijom, neurloškim poremećajem zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom. S obzirom da je riječ o događaju bez presedana, stručnjaci tek moraju dokazati stvarnu povezanost sa zika virusom, no sigurni su da će se djece rođena s oštećenjima morati nositi s teškoćama u učenju i oštećenjima motoričkih funkcija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u četvrtak da se virus zika eksplozivno širi te bi mogao zaraziti četiri milijuna ljudi, i to samo u Južnoj i Sjevernoj  Americi, dok Europa još nije smještena na epidemiološku kartu.

In Portal / Hina