Facebook i Google: Ne surađujemo s američkim tajnim službama!

"Ako su iz vlade bili spojeni na naše servere, to se zasigurno dogodilo bez našeg znanja", odlučni su u Facebooku i Googlu

Iako je sam predsjednik SAD-a Barack Obama potvrdio da je 2007. godine uveo program pojačanog nadzora stranaca kroz program kodnog imena PRISM iza kojeg su Američka NSA (Agencija za nacionalnu sigurnost) i FBI izravno spojeni na servere devet vodećih američkih internetskih tvrtki, giganti poput Facebooka i Googla uporni su u demantiranju da su NSA-i dali izravan pristup serverima.

Naime, u javnost je procurila informacija o tajnom programu na 41 stranici u kojem se navodi da vladina Agencija za nacionalnu sigurnost ima pristup serverima vodećih "internet giganata" te samim time i uvid u povijest pretraživanja, chat-ove, mail poruke korisnika. No, iz tih tvrtki stižu snažni demantiji da su ikojoj vladinoj organizaciji dopustili izravno spajanje na njihove servere i time ugrozili privatnost korisnika, javlja Guardian.

- Ako su iz vlade bili spojeni na naše servere, to se zasigurno dogodilo bez našeg znanja, odlučni su u Facebooku, Googlu...

Iz Apple-a su poručili da nisu nikad ni čuli za taj program te da nikome ne daju informacije o svojim korisnicima bez obzira tko ih to zatraži. Da bi nekome dali takve informacije to mora odobriti sud, poručio je Apple-ov glasnogovornik.

Sličan odgovor stiže i iz Facebooka. Joe Sullivan, šef sigurnosti, također je potvrdiuo da nisu davali nikakve informacije niti direktan pristup njihovim serverima. Uvijek se vodimo slovom zakona i po njemu postupamo, tako i u slučaju davanja osobnih i privatnih informacija korisnika.

Da se samo sudskim putem može zatražiti i dobiti takve podatke, potvrdili su i iz Googla i Microsofta. Svi se slažu i tome da nikad nisu čuli za program PRISM i uporni su u negiranju suprotnih asocijacija na ovu temu.

VLM