Muzej suvremene umjetnosti: Inkluzivna kreativna radionica za djecu s teškoćama u razvoju

Polaznici radionice sami će odabrati tehnike i materijale kojima će, uz pomoć voditeljice, pokušati izraziti misli, snove, žudnje i vizije

 

Muzej suvremene umjetnosti u subotu, 27. veljače od 15 do 17 sati, organizira inkluzivnu kreativnu radionica 'Fantastični svjetovi autsajderske umjetnosti'.

Stvaralaštvo, mahom samoukih umjetnika, nastaje iz potrebe za slobodom, potrebe za izražavanjem vlastitog Ja kroz kreativni umjetnički čin. Spontano je i samosvojno, izvan prevladavajućih umjetničkih strujanja i društvenih konvencija. Autsajderi stvaraju crteže, slike i skulpture tradicionalnim umjetničkim materijalima i tehnikama, ali i svime što im dođe pod ruku – gotovim predmetima, ostacima različitih materijala, slikarskim i neslikarskim tvarima i slično.

Predstavit ćemo polaznicima radionice nekoliko zanimljivih radova autora, poput Henryja Dargera i njegovu ilustriranu 'Priču o Vivjanovim djevojčicama', ispričanu na nevjerojatnih 15.145 stranica, kao i na čudesnu 'Idealnu palaču' poštara Ferdinanda Chevala koju je kamen po kamen gradio i danju i noću 33 godine. Upoznat ćemo i naše umjetnike poput Karla Sirovyja i Drage Trumbetaša i njegova ciklusa 'Pisma Van Goghu', izloženih u stalnom postavu MSU-a.

Potom će polaznici radionice sami odabrati tehnike i materijale kojima će, uz pomoć voditeljice, pokušati izraziti misli, snove, žudnje i vizije... stvarajući vlastite fantastične svjetove.

Dob polaznika: od 6 do 12 godina. Pozivaju se i djeca s teškoćama u razvoju da se uključe u rad radionice, te roditelji djece.

Autorica i voditeljica radionice je Margareta Vidmar, umjetnica i likovna terapeutkinja. Radionica je besplatna, no potrebne su prijave na email eduakcija@msu.hr, najkasnije do 26. veljače.

Sonja Barbarić