Udruga Neuron: Djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom traže samo pravo na dostojanstven život

Osobe s invaliditetom nisu birale svoje dijagnoze, a bolesti koje su ih snašle nisu ih odabrale niti po imovinskom niti po dohodovnom cenzusu

Čelnica udruge Neuron Slavica Horvat 

Udruga Neuron, ogorčena najavom da se u Državnom proračunu za 2016. godinu planiraju umanjiti sredstva za naknade s osnova invaliditeta, oštro prosvjeduje i upućuje kritike Vladi RH zbog sramotne odluke da se reforme i uštede žele provesti upravo preko najosjetljivije skupine našega društva.
Hrvatska je potpisnica Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, čije je primarno načelo punog i učinkovitog sudjelovanja te uključivanja OSI u društvo uz načelo jednakosti. Država je dužna osigurati posebnu i povećanu skrb za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom te im omogućiti uključivanje u društvo.

Ako su djeca naše najveće bogatstvo, zašto ne volite djecu s teškoćama u razvoju? Zašto im smanjujete prava? Zar s navršavanjem punoljetnosti više nisu naše bogatstvo, ravnopravni članovi našeg društva, već ih smještate u staračke domove? Umjesto uvođenja inkluzivnog dodatka i deinstitucijalizacije izborili ste se da se iz Državnog proračuna namiruju troškovi vašeg stanovanja, putovanja… Dok je za neke saborske zastupnike neprimjerena plaća od 6.000 kuna, osobe najtežim invaliditetom, bez mogućnosti rada, moraju preživljavati sa 1.250 kuna.

Osobe s invaliditetom su dosadašnjim sustavom već dovedene do ruba egzistencije: ugroženo je već sada njihovo zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Osobe s invaliditetom nisu birale svoje dijagnoze, a bolesti koje su ih snašle nisu ih odabrale niti po imovinskom niti po dohodovnom cenzusu.
Mi ne tražimo vaše sažaljenje! Mi ne trebamo vašu milostinju! Djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom traže samo jedno – pravo na dostojanstven život.

Upravni odbor udruge Neuron

 

Povezane vijesti