Muzej za umjetnost i obrt: Izložba 'Dizajn za inkluziju' koja veliča i stvaralaštvo osoba s invaliditetom

Izložbu je otvorio princ Charles tijekom boravka u Zagrebu, čestitavši British Concilu na svemu što je postigao u proteklih sedam desetljeća pomažući mladima te u razvijanju prijateljskih odnosa između Hrvatske i Britanije

 

Izložba zajedničkih inovacija: od procesa inkluzije do proizvoda prikazuje rezultate dviju Extra/ordinary Design radionica održanih u Zagrebu i Osijeku pod pokroviteljstvom British Councila te rezultate radionice projekta Dizajn za inkluziju koju je u siječnju ove godine organizirao u Požegi British Council uz financijsku podršku Europske unije. Radionice su se provodile pod kreativnim vodstvom Julie Cassim, ranije iz Centra za Dizajn Helen Hamlyn, Royal College of Art, a trenutačno predavačice na Kyoto Dizajn Labu Tehnološkoga instituta Kyoto. 
Extra/ordinary Design radionice i radionica projekta Dizajn za inkluziju u Požegi temelje se na modelu koji je prvi put uspješno proveden u Sarajevu u lipnju 2009. godine. Iako organizirane u različitim kontekstima, radionice su imale isti cilj – iskoristiti mainstream dizajn udružen s procesom inkluzije kako bi se strateški promijenio položaj organizacija kojima upravljaju, koje zapošljavaju ili obrazuju društveno marginalizirane skupine.
Hrvatski dizajneri svih disciplina dragovoljno su stavili na raspolaganje svoje umijeće korisnicima i zaposlenicima raznih organizacija. Bile su to:

U Zagrebu – URIHO, najstariji i najveći zaštićeni proizvodni pogon u Hrvatskoj i Udruga za promicanje inkluzije (UPI), organizacija za ljude s intelektualnim teškoćama.

U Osijeku – NEOS, mala poslovna tvrtka koju vode bivši ovisnici i ZVONO, kreativni centar za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Projekt je ostvaren u suradnji sa SLAP-om – Udrugom za kreativni razvoj.

Svaki su tim predvodili viši dizajneri i bivši studenti Royal College of Art i njihovi hrvatski kolege.Sanja Bencetić, Sveučilište u Zagrebu i Mirna Ptiček,  HDD, bile su voditeljice projekata u Hrvatskoj. 

U Požegi – MI Udruga roditelja djece s posebnim potrebama - dvadeset dizajnera iz osam zemalja surađivalo je s Udrugom MI, Gradom Požegom te pojedincima i organizacijama Grada Požege, uz nesebičnu podršku Obrtničke škole Požega i tvrtke Spin Valis.

Dizajnerski timovi trebali su udružiti svoje talente i primijeniti vještine, resurse i materijale koje su zatekli u danoj organizaciji. Cilj im je bio u samo pet dana zajednički dizajnirati i proizvesti novi održivi portfelj proizvoda uz popratni vizualni identitet. 
Nakon završetka Extra/ordinary Design radionica, rezultati su 2011. prikazani na izložbi u galeriji Hrvatskoga dizajnerskog društva u Zagrebu i 2012. godine u Galeriji Kazamat u Osijeku. Rezultati su uključeni i u putujuću izložbu u Japanu 2011. – 2012. godine, koja je prikazana u Galeriji Amu u Tokyju i Muzeju Sveučilišta u Tokyju.

Zagrebačka je radionica osvojila Grand Prix na Danu D (Dizajn) u Zagrebu u svibnju 2011. godine.

Čitav je projekt nagrađen nagradom međunarodnoga žirija za najbolji koncept na bijenalnoj Izložbi hrvatskoga dizajna u studenome 2012.  godine. U istome je mjesecu dobio nagradu za poticanje i razvoj tolerancije u poslovnom okruženju od Udruge Mrak, Mreže za razvoj i kreativnost. 

Ova izložba dokumentira različitost konteksta svake radionice, posebne izazove s kojima su se suočili timovi dizajnera i kreativne metodologije koje su timovi koristili kako bi u tako kratkom roku ostvarili zadane ciljeve.

Projekt predstavlja stratešku moć inkluzivnoga dizajna kao učinkovita pokretača promjene u društvu, stavovima i gospodarstvu.

“British Council s ponosom predstavlja izložbu koja zorno dočarava uspjeh koji su postigla naša tri projekta. Korišten proces inkluzije vođen dizajnom, koji pomaže u promjeni organizacijama koje vode, zapošljavaju ili obrazuju društveno marginalizirane skupine.  Riječ je o novim kreativnim vještinama i novom načinu poslovanja u ovim ekonomski teškim vremenima. Izložba prikazuje i slavi sedamdeset godina rada i partnerstva između Hrvatske i Ujedinjenoga Kraljevstva: ona je primjer izgradnje povjerenja između naroda, institucija i naših dviju zemalja“, rekao je Conor Snowden, direktor British Councila Hrvatska

Charles, princ od Welsa sa suprugom Camillom, tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, u Muzeju za umjetnost i obrt otvorio je izložbu 'Dizajn za inkluziju' čestitavši British Concilu na svemu što je postigao u proteklih sedam desetljeća pomažući mladima te u razvijanju prijateljskih odnosa između Hrvatske i Britanije.

Izvor: muo.hr

 

Povezane vijesti