Muškarac s invaliditetom kojeg grize savjest jer nije bio vjeran u braku

PITANJE: T. M. Poštovani imam 47 godina i nakon 22 godine braka dozvolio sam si "izlet“ sa ženom koja me privukla fizički.

 

Znam da žene varaju srcem, a mi muškarci iz potrebe za dokazivanjem svoje muškosti, pa ipak grize me trebam li supruzi priznati ili ne? Osoba sam s invaliditetom koji sam stekao prije nekoliko godina, a supruga je ostala uz mene, emotivno me ispunjava, ali ta moja prevara posljedica je osjećaja da naš odnos hlapi. Dajte mi savjet kako dalje?

ODGOVOR: Istraživanja su pokazala da je približno 55 posto odraslih osoba u nekom trenutnu počinilo prevaru. Interesantan je podatak da je čak 90 posto ljudi maštalo o drugim osobama u različitim periodima braka ili partnerskog odnosa. Ove statistike govore u prilog onome što veliki broj nas već zna, a to je da varanje nije rijetka pojava. Najbolji način da se iskupite je da više nikada ne dopustite sebi takav "izlet“.
Uvjerenje da žene, za razliku od muškaraca, varaju srcem zabluda je kao i da postoje oni koji vole svog partnera, ali afere imaju samo sporta radi. Iza svake prevare se krije neki problem, a i pored brojnih polemika o tome, stručnjaci savjetuju da ako želite spasiti vezu - ipak priznate.
Priznanje može stvoriti ponor između vas, a postoji i veliki rizik da ćete biti ostavljeni. Raskid veze ili razvod braka su jedan od najčešćih scenarija nakon priznanja prevare. Prevareni partner u bijesu ili šoku poželjet će da vas odbaci što dalje od sebe i teško će razumjeti da nećete prevaru i ponoviti. Često prevareni partner razmišlja ili ostvari osvetu, a mnogo je onih koji će voljenu osobu maltretirati činjenicom da su oprostili tako veliku grešku ili će neumorno tražiti dokaze da ljubav još uvek postoji. Ukoliko vam se dogodi da pokleknete pred izazovima prirode i zakona privlačnosti, a još uvek volite osobu sa kojom dijelite životni put, potrudite se da zaštite voljenu osobu od tog saznanja. 
Kada nekoga iskreno volite i iz emotivnog odnosa "crpite" sve što vam je neophodno, šanse da neodoljivo poželite nekog drugog najčešće su minimalne, a ako vaš odnos kako kažete hlapi, umjesto traženja sreće sa strane porazgovarajte sa partnerom o problemima i zajednički ih rješite.

U posebnim slučajevima prevara može da vam sačuva ljubav, zato za ljubavnika ili ljubavnicu odaberite sopstvenog partnera. Uskladite mozak i srce prije no učinite veliku grešku. 

In Portal

 

Povezane vijesti