Odgoj djeteta s ADHD sindromom

PITANJE: S. V. (32) Poštvovani, imamo jako velikih problema s našim sinom koji ima sedam godina i dijagnosticiran ADHD sindrom kojega karakterizira poremećaj pažnje, zaboravljivost, nemogućnost održavanja fokusa na određenu temu ili zadatak,  a jako je ljubomoran na svoju sestru od godinu dana.

 

Kad mu se pruži prilika štipa je, otima igračke, a čim nisu zajedno tužan je i za nju pita. Kada se tek rodila ponovo je počeo sisati palac i imao napadaje bijesa koji su prestali. Suprug i ja se ponašamo isto prema njima, no on i dalje nju gleda kao protivnika. Više i ne izlazimo nigdje, previše smo s djecom u kući uz televizor. Prijateljica nam je predložila da sa sinom posjetimo homeopata. Što da radimo, uistinu ne znamo kako riješiti probleme?

ODGOVOR: Ljubomora je osjećaj koji se u djece počinje javljati u dobi između dvanaestog i osamnaestog mjeseca života. U toj dobi djeca počinju uočavati da drugi imaju nešto što bi i sami željeli - bez obzira radi li se o nekoj igrački, odjeći ili pažnji. Ljubomora se može manifestirati kroz vrlo različite oblike - pojedinačno ili u kombinaciji, primjerice kroz: povlačenje, tugu, plač, svadljivost, prkos, tvdoglavost, ljutnju, agresiju, ali i kroz sasvim suprotno ponašanje: veliku, upravo pretjeranu pažnju spram "protivnika" ne bi li se time pribavila dobit za sebe.

Na dolazak nove bebe u obitelji, mnoga djeca reagiraju ljubomorom. Nije ni svaka ljubomora ista, niti se svako ljubomorno dijete ponaša na isti način. Neko dijete će svoju ljubomoru skrivati, neko početi ponovo sisati palac, iako je to odavno prestalo, neko će imati česte napade bijesa. Ono što je zajedničko kod djece je da ne znaju verbalno definirati niti objasne ono što osjećaju. To se od njih ni ne može očekivati, s obzirom da je ljubomora najizraženija od treće do sedme godine kada je verbalni aspekt komunikacije još uvijek u razvoju.

 Otvoreno pokazivanje ljubomore se manifestira kroz bolesti (kašalj, osip), vraćanje u regresivne ranije faze, uništavanje igračaka, grickanje noktiju, iznenadne tikove, pokušaje da starije dijete fizički povrijedi bebu. Ponekad dijete pokazuje pažnju i nježnost prema bebi, ali čim okrenete glavu pokušava da je povrijedi štipanjem, udaranjem, ujedanjem. To su manifestacije potisnute, skrivene ljubomore. I jedan i drugi oblik ljubomore imaju isti uzrok: novorođena beba je njima oduzela maminu i tatinu pažnju i ljubav, i ona zaslužuje da za to bude kažnjena.

Homeopatija se smatra efikasnom metodom za tretiranje tog problema što je potvrđeno brojnim znanstvenim i kliničkim istraživanjima. Bez obzira na faktore koji doprinose poremećajima pažnje kod vašeg djeteta, homeopatija nudi jedinstveni pristup, budući da tretira osobu a ne poremećaj. Nije potrebno da vaš homeopat zna da je vašem djetetu dijagnosticiran ADHD, već da mu opišete djetetovu osobnost, ponašanje, raspoloženja, obrasce spavanja, apetit, strahove. Od strane homeopate vođenog razgovora u kojem odgovarate na postavljena pitanja, vašem će djetetu biti propisan indicirani homeopatski pripravak. Važno je napomenuti kako će dvije osobe, s gotovo istim simptomima, nakon procjene homeopata, dobiti gotovo redovito dva različita pripravka jer je svaki od njih individua za sebe.

Biti "previše" zajedno kod kuće ne znači i baviti se djecom i odgajati ih ispravno. Biti roditelj znači manje gledanja TV programa i igranje igrica, više vremena van kuće sa djecom, postavljanje pravila i ukazivanje djetetu na posljedice ružnog odnosa prema sestri. Takvim stavom možete djelovati na promjenu djetetova ponašanja, a sebi pomoći da realnije sagledate i rješavate probleme.

In Portal

 

Povezane vijesti