Djevojka s invaliditetom koja zbog pretjeranog izlaganja suncu strahuje od raka kože

PITANJE: U. H. (17) Poštovani, zbog bolesti krhkih kostiju većinu vremena provodim kod kuće. Obožavam sunce i čim počnu lijepi dani volim se sunčati.

 

Bolje se osjećam kada mi koža potamni. Istina, u početku se jako zacrvenim i pomalo me peče, ali to prođe. Roditelji su mi već zabranili da ovo ljeto provodim na suncu iz straha od posljedica, a tek su se pojavile pjegice po licu koje mi nestanu do zime. Roditelji se plaše i da bi moje pretjerano izlaganje suncu moglo dovesti do pojave melanoma. Mislite li da trebam smanjiti uživanje na suncu?

ODGOVOR: Pjege nastaju kao najblaža i privremena oštećenje kože od sunca, zadržavaju se tokom cijelog ljeta, a nestaju dolaskom jeseni i smanjenjem izloženosti suncu. Mrlje ili kako su se ranije zvale „staračke pjege“ su trajna oštećenja od sunca koja od klasičnih pjege možemo razlikovati samo po trajnosti. Kada se jednom pojave mrlje više nikada same ne nestaju.Ranije su se zvale staračke pjege jer su samo pripadnici starije populacije tokom života akumulirali dovoljno oštećenja na koži lica i ruku da bi ove pjege nastale. Danas se ipak dešava da mladi već u 20-im godinama imaju ove vrste kožnih promjena na licu, dekolteu i leđima jer se izlaganje suncu ne kontrolira, a često se i kombinira sa sunčanjem u solariju.

Svako nekontrolirano izlaganje suncu direktno oštećuje kožu. Tokom života ta oštećenja se akumuliraju a za konačnu posljedicu imaju pojavu tumora kože i melanoma. Oštećenja kože nastala do 20. godine života su najopasnija. Stoga je zaštita od sunca u tom periodu najbitnija. Osim zaštite važno je i prepoznati da je došlo do oštećenja kože od sunca, jer tako možete pravovremeno reagirati i zaustaviti započeti proces.

Prvi i najčešći simptom oštećenja kože je crvenilo. Usprkos mišljenja većine populacije koja crvenilo doživljava kao popratni efekt dobivanja „boje“ to je potpuno krivo. Naime, crvenilo predstavlja opekotinu kože I stupnja. Nije normalno, ni prirodno da vaša koža nakon sunčanja bude topla, crvena, isušena, bolna i da zateže. Plikovi koji se pojave nakon sunčanja predstavljaju opekotinu II stupnja. To su dublja i ozbiljnija oštećenja kože sa trajnim posljedicama i sa povećanim rizikom za nastanak benignih i malignih promjena na koži.

Rane predstavljaju najdublja i najozbiljnija oštećenja kože sa najvećim rizikom za nastanak svih karcinoma kože.

Rak kože i melanom su izlječivi kada se otkriju na vrijeme i pravilno liječe, ali najbolje je razmišljati preventivno i ne dozvoliti da zbog tamne boje kože koja će nestati s dolaskom jeseni izazovete ozbiljne posljedice za svoje zdravlje.

In Portal