KBC Sestre milosrnice: Prva radionica transplantacije melanocita

Davinder Parsad istražuje uzrok nastanka i liječenje vitiliga - neugodne bolesti koja se očituje "bijelim mrljama" koje nastaju zbog gubitka pigmentnih stanica, najčešće na vidljivim područjima kože

 

U povodu Svjetskog dana oboljelih od vitiliga, u Hrvatskoj se u četvrtak prvi put održala radionica transplantacije melanocita u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, koju je izveo Davinder Parsad, dermatovenerolog iz Klinike za dermatologiju Instituta za poslijediplomsku medicinsku edukaciju i istraživanja u Chandigarhu u Indiji.

Parsad istražuje uzrok nastanka i liječenje vitiliga - neugodne bolesti koja se očituje "bijelim mrljama" koje nastaju zbog gubitka pigmentnih stanica, najčešće na vidljivim područjima kože. Još uvijek nije poznato zašto dolazi do uništavanja melanocita - pigmentnih stanica u koži i kosi, pri čemu bolest značajno mijenja izgled pacijenta, što izaziva psihičke poteškoće i smanjuje kvalitetu života oboljelog.

Ugledni indijski liječnik je razvio metodu transplantacije melanocita prenoseći ih sofisticiranim postupkom s područja na kojem je boja kože očuvana na područje kože bez pigmenta. Njegovim dolaskom hrvatski dermatolozi prvi su put imali priliku naučiti tu metodu liječenja i eventualno je uvesti u praktično provedive smjernice za liječenje vitiliga u Hrvatskoj.

Edukaciji je prisustvovalo 16 dermatologa iz velikih kliničkih bolničkih centara u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Parsad je u Zagreb došao u sklopu 4. Hrvatskog kongresa psihodermatologije s međunarodnim gostima, koji se u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i Grada Zagreba održava od 10. do 12. lipnja u hotelu "Westin".

Hina