Djevojka koja je zbog invaliditeta i pretilosti često izložena ismijavanju

PITANJE: G. V. (28) Povrijedili su me mnogo puta na račun mog izgleda, znam da sam predebela, i to još više dolazi do izražaja zbog mog invaliditeta. Često sam bila predmet ismijavanja.

 

Ovo što mi se sada događa puno je ozbiljnije, gorčina me uništava, počinjem mrziti osobu koja me dovela u ovo stanje, ali i ljude koji mi nisu ništa učinili. Ne znam kako se osloboditi ovih strašnih osjećaja, vratiti mir, trebam li oprostiti ili ustrajati na svojem razočaranju? Molim vas pomoć.

ODGOVOR: Želite li oprostiti ili ćete živjeti u energiji ljutnje i mržnje bez obzira na razarajuću bol koju osjećate vaša je odluka. Doći do emotivne i mentalne spoznaje da želimo i osjetimo oprost zahtjeva rad na sebi i vrijeme.

Svatko od nas barem je jednom u životu bio povrijeđen, razočaran, uvrijeđen ili ljut nakon što bi netko iznevjerio naše povjerenje. Teže je prebroditi taj čin jer su to najčešće nama bliske osobe, a sam proces opraštanja zahtjeva vrijeme. Ne navodite uzrok osjećaja gorčine, radi li se o iznevjerenom povjerenju, uvredi, ljubavi ili nešto drugo. Neophodno je da osvijestite što vas toliko zaboljelo i kako ste došli u situaciju da budete povrijeđeni.

Oprostiti i prijeđi preko uvrede moći ćete tek kada shvatite jeste li je i vi sami na neki način (ne)svjesno inicirali. Dobro je da shvatite razliku između razumijevanja tj.prihvaćanja povrijeđenih osjećaja i opraštanja. Mi možemo razumijeti sitne uvrede i oprostiti ih, no kod velikih razočarenja i iznevjerenog povjerenja veoma je teško povratiti dobar i ravnopravan odnos bez obzira radi li se o prijateljstvu ili ljubavnoj vezi.

Emotivne rane zacijeljuju veoma teško i potrebna je volja, razumijevanje i trud ne samo nas već i druge strane da se vrati izgubljeno povjerenje ili povrijeđeni osjećaji. Osoba koja nas je povrjedila treba pokazati puno ljubavi, strpljenja i volje, ne samo riječima, već još više djelima.

Kada odlučimo oprostiti znači da smo smireni u svojoj duši i nećemo kroz neko vrijeme opet otvarati temu sukoba ili pokušati s njom manipulirati osobom koja nas je povrijedila.

Bitno je da se oslobodite balasta gorčine, tuge, čak i mržnje koja najviše šteti vama. Stoga, dozvolite sebi da oprostite.

In Portal