Osjećaj kroničnog umora zbog "nevidljivih kradljivaca energije"

PITANJE: K. H. (29) Budim se umornija no što liježem. Osjećaj umora mi je postao normalan, čak i kad ne radim ništa.

 

Nedostaje mi energije i pitam se može li razlog biti u mnoštvu mobitela, električnih uređaja i antena koje nas okružuju?

Razmišljam postoji li mogućnost da se borim protiv elektroosjetljivosti u sadašnjem okruženju ili je jedini lijek bijeg u prirodu? Možete li mi reći postoje li neke mjere kojima država štiti vlastite građane od "nevidljivih kradljivaca energije“?

ODGOVOR: Elektromagnetska preosjetljivost (EHS) ili elektroosjetljivost jest preosjetljivost na elektronski šum koji nas okružuje. Osobe preosjetljive na e-šum ili e-smog kao uzrok svoje bolesti i poteškoća navode rastuću šumu releja, antena, odašiljače mobilne i bežične telefonije, bežični internet. Mobiteli, odašiljači, televizijski i radiosignali, sušila za kosu i brojne elektroničke sprave kada se uključe u struju odašilju elektromagnetske valove zbog kojih mi danas živimo u magli elektromagnetskog smoga. Iako službena medicina i krovne organizacije koje brinu o zdravlju ljudi te Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) opovrgavaju ili umanjuju opasnost od raznih električnih naprava koje su postale neizostavan dio života modernog čovjeka, neosporna je činjenica da 5 posto čovječanstva pati od elektroosjetljivosti i da će taj broj s vremenom rasti s obzirom na sve veću gustoću elektromagnetskih valova kojima smo izloženi. Brojne osobe navode da im to šteti jer dovodi do depresije, gubljenja pamćenja, dekoncentracije i drugih ozbiljnih simptoma i bolesti.

Države diljem svijeta za razliku od Hrvatske, poduzimaju akcije zaštite od moguće kancerogenog radiofrekvencijskog zračenja (prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, 2011.). To se osobito odnosi na zaštitu djece, trudnica i novorođenčadi kao najosjetljivijih skupina u društvu. Provode se različite mjere s izravnom primjenom načela predostrožnosti. Sve više država ograničava korištenje mobitela djeci te ograničava ili izbacuje Wi-Fi iz prostora u kojima borave djeca. Dopuštene referente razine elektromagnetskih polja u brojnim državama Europe i svijeta značajno su niže. Primjerice, Švicarska, Italija, Poljska, Belgija, Litva, Bugarska, Luksemburg, Kina, Rusija, Ukrajina i brojne druge države postavile su granične vrijednosti koje su od četiri do devet i pol puta niže nego u Hrvatskoj (u nekim državama razlika je i veća). Bitno je napomenuti da granične razine postavljene u navedenim državama i dalje omogućuju neometano funkcioniranje bežičnih telekomunikacija.

Protiv "nevidljivih kradljivaca energije“ teško se možemo boriti dok živimo u društvu koje prestaje funkcionirati bez mobitela, interneta...

In Portal