Djevojka s invaliditetom u vezi sa zdravim mladićem izložena 'čudnim pogledima'

PITANJE: I. V. (22) Imam tjelesni invaliditet i u vezi sam s mladićem koji je, kako se svi čude, za razliku od mene zdrav. Mislim da sam i ja zdrava, ali znam da moram planirati vrijeme kada ćemo voditi ljubav iz nekoliko razloga vezanih za moju dijagnozu i invalidska kolica.

 

On je ponekad depresivan i kaže da svoje stanje koristim kao izliku da ga odbijem. Može li naša veza imati sretan kraj ako on ne razumije moje potrebe? Ponekad imam bolove i pokušala sam mu to objasniti, ali on mi samo nameće osjećaj krivnje. Smetaju me i pogledi u javnosti kad smo zajedno, kako da se nosim s njima? Ne znam trebam li ostati s njim ili se vratiti u samoću vlastitog stana? Molim vas savjet.

ODGOVOR: Mnogi misle da tjelesni invaliditet predstavlja ogromnu razliku, ali kada je riječ o seksu i zabavljanju – svi smo isti. Tjelesni invaliditet ima osoba kod koje zbog bolesti, ozljeda, prirođenih anomalija, živčanog i/ili lokomotornog sustava nije moguće terapijski ili rehabilitacijski poboljšati njezino stanje, postoji trajna nepokretnost, izrazito otežana pokretljivost uz pomagalo ili pomoć druge osobe ili joj je onemogućen hvat s jednom ili obje šake. Ponekad je potrebno izbjegavati određene poze ili uzeti lijek protiv bolova ili spazma. Razumijevanje i kompromis dio je svake veze bili vi osoba s invaliditetom ili ne, pa stoga partner treba poštovati vaše bolove. Sigurno postoji vrijeme kada i on može osjećati bol, pa vi nećete od njega očekivati da trpi i nametati mu krivnju ako želite voditi ljubav.

Činjenica je da ljude šokira kako osoba s invaliditetom može privući osobu bez invaliditeta kao partnera, ali to je samo potvrda ograničenih umova koji nas okružuju. Ignorirajte poglede sažaljenja i kada čujete komentare ne ustručavajte se izreči vlastiti stav.

Žene s invaliditetom imaju seksualnu želju i potrebe kao i svaka druga žena. Prisutne su razlike u stupnju invaliditeta koji ima utjecaj na pokretljivost i gipkost. Tom pitanju pristupite zajedno s partnerom i otkrijte najbolji način da vaši intimni trenuci budu opušteni, teku glatko i budu ispunjeni obostranim uživanjem. Možda vam se trenutno čini da se planiranjem seksualnih odnosa gubi čar, no pokušajte i uvidjet ćete da planiranje omogućuje i veći užitak. Bez obzira na kolica vi ste u krevetu prvenstveno žena koja može i želi uživati u intimnosti sa partnerom.

Dok vodite ljubav oslobađa se endorfin koji pomaže da se opustite i djeluje kao prirodna tableta protiv bolova i poboljšava kvalitetu sna.

Nemate li uz sebe partnera koji razumije vašu potrebu za planiranjem, bolove i zdravstveno stanje odlazite od njega. Ne gubite vrijeme u vezi bez budućnosti s čovjekom koji vas ne prihvaća upravo takvu kakva ste, žena koja želi voljeti i bit voljena. Bit ćete sretniji u vlastitom domu, čak i sami, ali s vjerom da ljubav uvijek pronađe put.

In Portal