Neuro-lingvističko programiranje: Svi možemo trenirati sreću

Programiranje se odnosi na unutarnje procese koji se odvijaju po određenim obrascima, jer sve što radimo u životu radimo po određenim obrascima. Svatko od nas ima obrasce koji nas dovode do željenih ciljeva, ali postoje i oni koji nas u tome blokiraju

Kvaliteta životnih iskustava usko je povezana s činjenicom doživljavate li se kao osobu koja ima utjecaj i moć izbora u situacijama u kojima djeluje, posebno ako uz sve izazove koje donosi život imate i neki oblik invaliditeta. Jedna od najtraženijih vještina u osobnom razvoju i komunikacijski trening koji omogućuje trajni razvoj osobnosti kao i povremene djelotvorne intervencije na svim područjima života je neuro – lingvističko programiranje (NLP).

Modeliranje komunikacijskih vještina

Začetnici, kreatori i prvi treneri NLP-a početkom 1970-ih su matematičar i informatički znanstvenik Richard Bandler Wayne te profesor lingvistike John Grinder. Neuro – lingvističko programiranje razvijeno je s ciljem poboljšanja učinkovitosti komunikacije, lakšeg učenja i osobnog razvoja. Modeliranjem vještina izvrsnih komunikatora,  R. Bandler W. i J. Grinder kreirali su set 'oruđa' i tehnika koje su primjenjive na svakom sa ciljem poboljšanja života. Neuro (grčki neuron - živčana stanica) znači da je ljudsko iskustvo posljedica kombinacije primanja i obrade informacija našeg živčanog sustava. Svijet doživljavamo pomoću svojih osjetila (vid, sluh, dodir, njuh, okus) te u svojem mozgu obrađujemo ono što smo osjetilima primili i stvaramo vlastitu osobnu sliku svijeta.

"Čovjek ispravno vidi srcem, ono što je bitno oku je nevidljivo" Antoine de Sante-Exupery

 

Lingvističko (latinski lingva – jezik) upućuje na verbalni (govor i pismo) i nevebalni jezik ( izraz lica, ton glasa, geste, položaj tijela ili pokret, dodir, pogled). Proučava kako verbalni i neverbalni jezik utječe na naše razmišljanje, raspoloženje te određuje naše ponašanje.
Programiranje se odnosi na unutarnje procese koji se odvijaju po određenim obrascima, jer sve što radimo u životu radimo po određenim obrascima. Svatko od nas ima obrasce koji nas dovode do željenih ciljeva, ali postoje i oni koji nas blokiraju u  ostvarenju željenih ciljeva.
Razumijevanjem obrazaca ljudskog ponašanja može se postići najviša kvaliteta u svemu što radite, s lakoćom ostvariti postavljene ciljeve, ali i pomoći drugima da ostvare njihove.
Suvremen način života doveo je do promjene u obiteljskim odnosima tj. današnje obitelji razlikuju se od obitelji u prošlim vremenima, ali obiteljske vrijednosti ostale su iste kroz povijest. To su ljubav, sreća i sklad. NLP temelji se na znatiželji, istraživanju i nestašnom eksperimentiranju, isprobavanju, metoda pogrešaka i pogodaka. Svatko posjeduje sve potrebne resurse za ostvarivanje svojih snova, samo potrebno je mijenjati se i pokušavati sve do trenutka kada postignemo ono što želimo.

Empatija se uči

Neke od NLP metoda:
Sidrenje –prvo se uživimo u željeno stane (npr. osjećaj samopuzdanja, mirnoće, sreće), nakon toga to stanje „usidrimo“ ili usadimo u sebi kako bi ga aktivirali kada nam bude potrebno.
Promjena submodaliteta – promjena kvalitete doživljaja ( naš način gledanja , slušanja, osjećanja) temeljem rada sa mentalnim slikama, ova metoda je efikasna za promjenu negativnih uvjerenja.
Rapport – kako bi mogli uspješno komunicirati s drugima, prvo moramo uspostaviti dobar odnos u emocinalnom smislu (empatično doživljavanja emocija druge osobe) i fizičkom smislu (opažamo i pratimo držanje tijela, glas, geste). Empatija je vještina koja se uči i može se naučiti.
Ponekad se NLP kritiziralo da je previše usmjeren prema programiranju i tehnikama koje su učinkovite, ali one nisu sve. Ljudi i njihovi međusobni odnosi su odgovor. Dugogodišnji  treneri NLP-a John Overdurf i Julie Silverthorn razvili su ranih 1990. godina Humanu neuro lingvističku psihologiju (HNLP) koja naglašava „humanistički“ pristup i osobnu vrijednost pojedinca. Osnova HNLP-a je da ste sposobni daleko više nego što mislite, ova ideja temelji se na spoznaji sa su vaše trenutne percepcije ograničene unutarnjim stanjem koji određuje vaše ponašanje. HNLP integrira kvantnu fiziku, modernu neuro znanost, hipnozu, ubrzano učenje, duhovnost i zdrav razum s klasičnim NLP-om. Jedna od osnovnih premisa iz koje polazimo je da mi nismo sami, svatko i sve je međusobno povezano. Ove metode mogu vam pomoći u rješavanju vlastitih ograničavajućih uvjerenja, neželjenih navika, negativnih reakcija i destruktivnog ponašanja.
Ne postoji savršeno, sa svim nedostacima, vidljivim i nevidljivim, obilježeni kao osoba s invaliditetom ili kao 'zdrava' osoba uvijek možemo biti bolji sebi i okolini.

Božica Ravlić