Diskriminacija osoba s invaliditetom u Hollywoodu

Analiza prošlogodišnjih 100 najuspješnijih hollywoodskih filmova pokazala je da su osobe s invaliditetom rijetko prikazane, a kada i jesu – najčešće imaju minimalne uloge

 

Prema istraživanju Inicijative za medije, raznolikost i socijalnu promjenu Annenberg škole za komunikacije i novinarstvo pri Sveučilištu Sjeverne Kalifornije, samo 2,4% imenovanih uloga odnosilo se na osobe s invaliditetom.

"Rezultati pokazuju da je Hollywood epicentar kulturne nejednakosti", kaže Stacy L. Smith, osnivačica i ravnateljica inicijative i autorica izvješća, za Disability Scoop. "Iako su se glasovi koji pozivaju na promjenu povećali u broju i glasnoći, malo je dokaza da je to promijenilo filmove koje gledamo i ljude koji ih stvaraju. Naši izvještaji pokazuju da su problemi rašireni i sustavni."

Velika većina likova s invaliditetom, točnije, njih 81%, su muškarci, a gotovo 72% je bijelaca. Oko pola ih je staro 40 ili više godina, a samo dvoje je imalo 12 ili manje godina.

"Ovo je novi rekord rodne nejednakosti", kaže Smith. "Mali broj prikaza invaliditeta je zabrinjavajući, ali je zabrinjavajuća i činjenica da ne prikazuju raznolikost unutar te zajednice."

Izvješće je pokazalo da su u samo 10 filmova osobe s invaliditetom bile u glavnoj ili sporednoj ulozi, dok u 45 filmova nije uopće bilo predstavnika ove populacije.

Osobe s invaliditetom se najčešće pojavljuju u akcijsko/pustolovnim filmovima, komedijama i dramama, a samo u 2% animiranih filmova.

Prema izvješću, od likova s invaliditetom u najuspješnijim prošlogodišnjim filmovima, njih više od pola je imalo fizički invaliditet, oko 37% je imalo mentalne ili kognitivne poteškoće, a njih 18% je imalo komunikacijske poremećaje.

 

Tekst: Damir Fatušić