ABC započeo emitirati seriju "Speechless"

Ovog tjedna je s emitiranjem na američkoj TV postaji ABC počela serija „Speechless“. Ne bi to bio nikakav razlog za članak, da se u ovoj humorističnoj seriji ne radi o obitelji čiji je član i dječak s cerebralnom paralizom

 

Priča je to o obitelji DiMeo koja se seli u nadi da će svom sinu J.J.-u, koji zbog cerebralne paralize ne može govoriti, naći bolju školu i uvjete za život.

Da bi cijela priča bila još pozitivnija, pobrinuli su se autori serije, koji su se udružili s Cerebral Palsy Foundation (Zaklada cerebralne paralize) kako bi pomogli osobama s cerebralnom paralizom. Nakon svake epizode, na internetu će objaviti materijale vezane uz problem o kojem se u epizodi radi.

"Osobe s CP-om ne dobivaju terapiju koja im je potrebna", rekao je Richard Ellenson, predsjednik Cerebral Palsy Foundationa za Disability Scoop, koji radi i kao tehnički savjetnik na seriji. Dodao je kako će dodatni materijali, koji će biti dostupni na web stranici zaklade, pomoći osobama s cerebralnom paralizom da bolje razumiju svoje stanje i rade bolje izbore u životu.

"Ne govorimo dovoljno o CP", rekao je Ellenson. "Želimo informirati liječnike, roditelje i osobe s cerebralnom paralizom".

Dodatni sadržaji će uključivati video materijale na kojima će vodeći stručnjaci objašnjavati kako se situacije iz serije događaju i odigravaju u stvarnom životu. Teme će biti raznolike – od same cerebralne paralize, do adaptivne komunikacije i inkluzije u školu. Također, zvijezde serije će govoriti o tome što su naučili o invaliditetu snimajući „Speechless“.

"Naš posao na seriji je jednostavan: ispričati dobre priče i nasmijati ljude - ovo nije dokumentarac  o invalidnosti. Pa ipak, odlučni smo predstaviti lik s CP-om na informiran i vjerodostojan način, s puno poštovanja", rekao je kreator serije Scott Silveri. "Richard Ellenson i zaklada su nam dali veliki dar pomažući nam pronaći put do tog cilja."

Inače, J.J.-a glumi Micah Fowler, koji i sam ima cerebralnu paralizu. A to je možda i najveći uspjeh ove serije.

 

Tekst: Damir Fatušić