Ben Liske: Kako je mladić s invaliditetom postao 'akademska rock zvijezda'

Ben Liske još je jedan primjer kako osobe s invaliditetom, uz volju i talent, mogu ostvariti nevjerojatne snove samo ako imaju podršku akademske i društvene zajednice

 

Prije dvadeset godina Ben Liske, šesnaestogodišnjak s autizmom iz Nashvillea, sigurno ne bi imao šansu upisati se ni na jedan koledž slobodnih umjetnosti. Ali u Trinity Collegeu u Hatfordu, gdje je Liske brucoš, ne samo da su ga primili, nego je dobio i četverogodišnju Predsjedničku stipendiju u iznosu od 200.000 dolara.

Ben je svakako imao puno kvalifikacija – najbolje ocjene i rezultate na ispitima, ali i brojne preporuke iz srednje škole. Pa ipak, neke škole nisu željele riskirati čak ni s njim.

"Prijavio sam se u deset škola, četiri su me prihvatile," kaže skromni i tihi Ben za Disability Scoop, uređujući svoju studentsku sobu s majkom, Juli. "Ostale tri nisu pružile ni približnu financijsku pomoć. To je nekako bio važan odlučujući faktor."

Angel Perez, potpredsjednik za upise Trinity Collegea, kaže da se davanje velike stipendije Liskeu uklapa u njihovu novu inicijativu, kojom žele obratiti posebnu pozornost osobnim karakteristikama potencijalnih studenata kojima predviđaju uspjeh.

"Bili smo jako inspirirani njegovom pričom,“ kaže Perez za Liskea. "I kako smo počeli govoriti o njegovom karakteru, zaključili smo ne samo da mislimo da je odličan i da je akademska rock zvijezda, nego mu moramo dati i stipendiju. Naša Predsjednička stipendija ne ovisi samo o vrhunskim rezultatima."

Rekao je kako je osoblje dugo raspravljalo o Liskeovoj dobi. Također, pitali su se ima li koledž usluge koje mu trebaju kako bi bio uspješan. Nakon što su ga upoznali, bili su sigurni da godine neće biti problem, te da će moći napraviti sve njemu potrebne prilagodbe.

"Puno fakulteta osjeća kao da je to rizik", kaže Perez. "Što ako mu ne pružimo pravu vrstu usluge? Što ako se nešto dogodi? Budući da imamo usluge, a i vrlo smo predani studentima koji donose na kampus takve osobine kao on, nismo oklijevali primiti ga."

Perez je rekao kako misli da će Liske donijeti drugačiju vrstu raznolikosti na kampus.

"Mi želimo da se naši studenti uključe u sve vrste raznolikosti", rekao je Perez. "Ne samo geografsku, rasnu i klasnu, ekonomsku raznolikost, nego i neuroraznolikost".

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti