Bionička Olimpijada: Napredna tehnologija nudi svijetlu budućnost osobama s invaliditetom

Na Olimpijadi poseban poligon je bio postavljen za pilote s paraplegijom, a morali su ga savladati uz pomoć električnih egzoskeleta

 

Bioničke ruke, robotske noge, električni egzoskeleti, pojačana kolica, računalna sučelja kontrolirana mislima – sve su to tehnologije predstavljene proteklog vikenda u blizini Zuricha, na Cybathlonu.

Prozvan i prvom "bioničkom Olimpijadom“, događaj održan u Klotenu je, jasno, bio natjecateljskog karaktera, no najvažnija stvar u cijeloj priči nisu bili sportaši niti pobjednici, nego pitanje što budućnost nosi osobama s invaliditetom.

I uistinu, događaj, na kojem se, kako prenosi BBC, okupilo oko 4.600 gledatelja koji su bodrili 66 timova stručnjaka i "pilota“, te njihov trud i inovativnost, bio je divljenja vrijedan izlog asistivnih tehnologija kojima je cilj olakšati izazove s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću.

Na natjecanju su prikazane već postojeće i komercijalno dostupne tehnologije, ali i neke koje su tek nedavno dizajnirane.

Piloti s različitim oštećenjima leđne moždine i bilateralnim amputacijama nogu su uz pomoć elektromotornih kolica savladavali raznolike terene, ali i stepenice.

Paralizirani su piloti pomoću funkcionalne elektro-stimulacije (FES) aktivirali mišiće i utrkivali se na biciklima – nekima su elektrode bile pričvršćene na kožu, ali neki su koristili i implantate.

Piloti s amputiranim rukama koristili su različite robotske proteze kako bi obavili razne svakodnevne poslove – od otvaranja konzervi i mijenjanja žarulja, do rezanja kruha i vješanja odjeće.

Poseban poligon je bio postavljen za pilote s paraplegijom, a morali su ga savladati uz pomoć električnih egzoskeleta.

Organizatori Cybathlona, ETH Zurich i profesor NCCR Roboticsa, Robert Reiner, već su ostvarili jedan od svojih ciljeva – potaknuti dijalog između stručnjaka za tehnologije i osoba koje žive s invaliditetom.

Nakon dana ispunjenog borbenim duhom, optimizmom, uzbuđenjem i, naravno, ponekom tehničkom poteškoćom, možemo naslutiti što nam donosi budućnost

Ponekad je uistinu teško biti strpljiv.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti